Islänningarna sa ja till gårdsförsäljning

Nu kan bryggare i Reykjavik och på andra platser på Island sälja sina produkter direkt till kunder. Den 1 juli ska den nya lagen som tillåter gårdsförsäljning träda i kraft.

Snart kan besökare på isländska bryggerier göra det många svenska bryggerier drömmer om: Sälja starköl på bryggeriet.

Medan svenska bryggerier fortfarande väntar på att lagstiftarna ska gå vidare med förslaget om gårdsförsäljning kan deras isländska kollegor glädja sig över att den isländska motsvarigheten till riksdagen, altinget, förra veckan antog en ny lag som tillåter bryggerier med en årsproduktion på max 500000 liter att sälja öl på produktionsstället.

– Jag kan bara säga att vi är väldigt glada över att äntligen kunna börja leverera produkten direkt från oss istället för att behöva skicka alla som kommer in till ÁTVR (motsvarigheten till Systembolaget), säger Ólafur Þorvaldz, på hantverksbryggeriet Ægis Brugghús till isländska visir.is.

ÁTVR lägger på en avgift på 18 procent vid försäljningen, men på Ægis Brugghús tänker man inte använda det utrymmet för att öka vinsten utan i stället för att öka konkurrenskraften.

– Det här är något vi har kämpat mot väldigt länge; att få till lagändringar så att vi faktiskt blir mer konkurrenskraftiga, säger Ólafur.

Det var en stor majoritet som röstade för den nya lagen i Altinget och enligt visir.is är det många som ser detta som ett första steg mot liberalare alkoholregler på Island, något som Ólafur Þorvaldz håller med om.

– Nästa steg är att kunna öppna en webbutik och sänka alkoholskatten för små producenter, säger han.

Laufey Sif Lárusdóttir, delägare i bryggeriet Ölverk och ordförande för den isländska branschorganisationen för hantverksbryggerier säger att hennes organisation drivit både frågan gårdsförsäljning och differentierad alkoholskatt sedan starten 2018. Hon är förstås glad nu.

– Det är först nu som isländska småproducenter ges möjlighet att servera och tillgodose en växande grupp individer som kommer till Island och ägnar sig åt ölturism här, säger hon till nyhetssajten mbl.is och lägger till att den typen av turism ökar på Island.