Perssons bryggeri en pensionärshobby

Per Persson trivs bra med att ägna sin tid som pensionär åt att brygga öl. Foto: Ronny Karlsson.

62 år gammal sålde Per Persson sitt företag och ville göra något riktigt kul. Resultatet blev Agerörs Kustbryggeri.

Persson hade drivit sitt eget företag i cirka 30 år när han sålde det. Det var för fem år sedan och han kände att han ville göra något riktigt kul.

Efter att ha gått en kurs hos Robert Olsson på Byaregården fastnade han för öl och bryggning.

– Vi började med ett bryggverk på 50 liter som jag delade med en kille. Men jag var nog den som hade störst intresse, berättar han.

På gården strax norr om Falkenberg fanns det plats för ett bryggeri och Persson bestämde sig för att satsa lite mer. Till att börja med byggde han sitt eget bryggverk.

– Jag kör hantverksmässigt och har plockat ihop hela utrustningen på egen hand. Jag har ett bryggverk som ger cirka 300 liter öl varje gång.

Han hade premiär på en matmässa i Falkenberg i höstas och är så här långt nöjd med mottagandet för hans öl.

– I dag säljs det lokalt på en del krogar. Jag har inte som mål att komma in på Systembolaget. Det här ska vara en hobby och inte ett åtta till fem-jobb. Det här är en lagom nivå och folk gillar ju verkligen lokalproducerat idag, säger han.

I dag har Persson hunnit bli 67 år, är en glad pensionär som hittat en hobby som han tror skulle passa många andra pensionärer.

– Det är en bra hobby och jag har ju tid. Dessutom hade jag fördelen av att ha lokaler på gården som jag kunde använda.

Det är ale som gäller när han brygger öl. Han planerar för att ta fram två nya öl varje år. På gården finns dessutom ett bed and breakfast och han hoppas i framtiden kunna ordna evenemang där ett företag eller kompisgäng kan komma förbi en helg och vara med och brygga öl. Han har ett provsmakningstillstånd och håller öppet för allmänheten med jämna mellanrum.

– Jag lovade mig själv att jag skulle hitta något som var riktigt roligt när jag hade sålt det andra företaget. Det har jag gjort nu, säger han.