Kommunen håller fast vid ölprover på fyra cl

Per Persson på Agerörs Kustbryggeri. Foto: Ronny Karlsson

Falkenbergs kommun står fast vid de nya reglerna med fyra centiliters provsmakning och hänvisar till Systembolagets regler, regler som inte ens Systembolaget följer.

Tidigare i höst skrev vi om Agerörs Kustbryggeri som i ett nytt provsmakningstillstånd inte får servera större prover än fyra centiliter.

Efter det har kommunens politiker i socialnämnden uttalat sig för Hallands Nyheter efter en namninsamling, som krävde ändring. 350 personer hade skrivit under, men politikerna säger ändå att de inte tänker ändra tjänstemännens beslut.

– Nej, det gör jag inte för jag ser det som ett myndighetsbeslut och ser inte att politikerna ska in och styra upp bland lagar och regler. Jag vet att Stockholm har det på ett annat vis men det är bara så som jag kollat igenom hastigt att storstäderna har det på ett annat vis, säger Rosell (S) till Hallands Nyheter och fortsätter:

– Är man missnöjd måste man överklaga och så får lagarna ändras i så fall. Politikerna har inte ändrat några riktlinjer eller ingenting så jag står fast vid att det är ett myndighetsbeslut.

I sitt beslut hänvisar socialförvaltningen till Systembolagets riktlinjer för provsmakning, men när Hallands Nyheter kontaktade Systembolaget så visar det sig att några sådana riktlinjer inte finns.

– Det korta svaret är att vi inte har några sådana riktlinjer i vårt uppdrag, skriver pressansvarig Charlotte Näsström Morén till Hallands Nyheter.

Det som finns är konsumentinformation där det sägs att en 33 centiliters flaska ska räcka till fyra personer, det vill säga 8,25 centiliter per person.

Dessutom tycks det finnas äldre riktlinjer från 2011, men de följs alltså inte längre.

Och det kan kanske ge Per Persson på Agerörs Kustbryggeri lite hopp, för med tanke på oklarheterna så öppnar Kerstin Rosell för att ta ett varv till.

– Det finns anledning att titta på detta förslaget från handläggarna, säger hon till Hallands Nyheter.

Läs mer på Hallands Nyheter (låst artikel).