Kommunen: Max fyra cl i provsmakningsglas

Kommunen kräver att Per Persson på Agerörs Kustbryggeri går ner från 15 cl till 4 cl vid provsmakningar. Foto: Ronny Karlsson

Fyra centiliter öl. Det är allt som behövs för provsmakning av öl, enligt Falkenbergs kommun som därför sänkt mängden i tillståndet för ett bryggeri i kommunen.

Per Persson på Agerörs Kustbryggeri har haft provsmakningstillstånd i sex år och har hela tiden fått servera prov på 15 centiliter. Men nu när Per bestämde sig för att flytta verksamheten till ett annat bolag får han helt plötsligt bara servera fyra centiliter.

Som många säkert kommer ihåg var en liknande utveckling på gång i Göteborg för några år sen, men i det fallet backade kommunen efter den uppståndelse som blev.

Per Persson berättar att han av ekonomiska skäl ville han bara behålla ett av två företag och tanke var att flytta bryggeridelen till det andra bolaget. Men det innebar samtidigt att han var tvungen att söka ett nytt tillstånd för det företaget.

– Jag trodde att det skulle vara en formsak, när inget annat är ändrat. Det är samma lokal och samma personal. Men de startade en ny utredning, kollade med banken, polisen och att jag inte var på obestånd, säger han.

Men han fick sitt tillstånd till slut. Problemet var bara att i det nya tillståndet angavs fyra centiliter som max för provsmak, i istället för 15 som det var i tillståndet för det andra företaget.

– Jag gick i taket. Jag driver ett bryggeri, jag kan inte ha provsmakningar med fyra centiliter öl. Det är hån.

Per säger också att i det första utkastet han fick stod det fortfarande 15 centiliter, men när väl det formella beslutet var taget återstod alltså bara fyra.

– Handläggaren säger att de fått nya direktiv och att jag kan överklaga. Men jag ska inte behöva överklaga…

Han vet inte hur han ska göra nu. Han har kvar det gamla tillståndet, men det är inte hållbart i längden eftersom det blir för dyrt att hålla två bolag igång.

– Jag får se sanningen i vitögat och lägga ner till slut. Jag kan inte få hit en seriös människa för att prova fyra centiliter.

Beernews har sökt chefen för tillståndshandläggarna i Falkenberg vid upprepade tillfällen utan att lyckats.