EU-regler stoppar Odd Islands vinpremiär

Daniel Forsman, Daniel Svensson och Peter Iwers fick göra om sitt vin på grund av EU-regler. Foto: Ronny Karlsson.

Nya idéer är viktigt i kristider. Men när Odd Island ville göra vin tog det stopp. Nu tvingas man blanda sitt vin med frukter för att kunna servera det.

Det var Daniel Forsman på Odd Island som hade den nyskapande idén om att göra vin på bryggeriet, som annars fokuserar på öl. Såväl Daniel Svensson som Peter Iwers på bryggeriet har ett långvarigt förflutet i In Flames.

Vinet fick utvecklas på tank, men när det var dags att börja sälja in det till bland annat Systembolaget tog det stopp. Gällande EU-regler tillåter nämligen inte mousserande vin på burk.

– Systembolaget hade gärna tagit in vinet om det bara varit tillåtet. Nu snackade vi med Christoffer Eriksson och han föreslog att vi skulle göra en blanddryck i stället, säger Daniel Forsman.

Mousserande vin från till exempel USA är tillåtet på burk, men EU-reglerna stoppar alltså medlemsländerna från göra liknande satsningar.

Vinet var gjort av druvmust från Tyskland, och det har utvecklats på ett bra sätt på bryggeriet i Lindome utanför Göteborg.

– Vinet blev förbannat bra så det var lite synd. Jag tycker att det här är väldigt konstiga regler, jag är nästan säker på att det är fransmännen som ligger bakom det hela, säger Forsman.

Vinet kommer nu att blandas med passionsfrukt, krusbär och persika. Då kan det lanseras som en blanddryck, vilket också ska ske framöver.

– Jag har haft tankarna på att göra vin ett tag, och under pandemin fick vi en tank ledig och då ville jag prova, säger Forsman.