Nyheter och nedslag i svenska ölbranschen

BRANSCHSVEPET: Bryggerier som startar upp, lägger ned och går samman… Nils Oscar vill satsa på sponsring… jobbiga säljsiffror från Systembolaget… konkurs för en hembryggningskedja… Plus en aromatisk branschdag om malt och humle.

Gotland igång med nya bryggeriet

Redan 2017 gick Gotlands Bryggeri ut med att de ville bygga ett nytt bryggeri i Visby. Efter sex år av diskussioner med kommunen togs första spadtaget förra året. Bryggmästaren Johannes Obermeier hälsar att det nu är full fart med det sista som ska in i bryggeriet – och att man snart sätter den första brygden. Under planeringen av det nya bryggeriet har man arbetat intensivt med att hitta en lämplig tomt utanför ringmuren i Visby. Gotlands Bryggeri, som ägs av Spendrups bryggeri, planerar för en invigning i maj, men redan nu flyttas stora delar av produktionen hem till ön.

 

Hembryggningskedjan PGW i konkurs

PGW har levererat hembryggningsartiklar via postorder, nätbutik och butiker i Stockholmsområdet sedan 1991. Företaget omsatte fram tills nyligen 30-50 miljoner kronor och hade utökat med fysiska butiker i Jordbro, Uppsala och Göteborg, men den 15 januari tog tillväxtsagan slut när PGW försattes i konkurs. Den 2 februari gick tiden ut för att lägga bud på att driva verksamheten vidare – konkursförvaltaren har ännu inte lämnat besked om det finns några intresserade köpare.

 

Kiviks Musteri går in som partner i CanMan

Kiviks Musteri går in som delägare i burkföretaget CanMan. Även Norrlandsfonden och Almi Nord AB går in som samarbetspartners och finansiärer i CanMan vilket möjliggör att företaget kommer att kunna tredubbla sin produktionskapacitet i Göteborg under de närmaste åren. CanMan kommer fortsatt att vara ett oberoende företag och majoritetsägt av bolagets grundare.

 

Nils Oscar vill sätta sitt namn på arena

​​Nils Oscar vill sätta sitt namn på Rosvalla arenor i Nyköping, men bryggeriet är inte ensamma om att visa intresse. Det rapporterade Södermanlands Nyheter den 12 februari. Nyköpings kommun har genomfört möten med Nils Oscar och andra intressenter men inget beslut är än så länge fattat i frågan. I Rosvalla bedriver bland annat hockeylaget Nyköpings SK och Nyköpings tennisklubb sina verksamheter.

 

Ruckel har tagit över Uddevalla Bryggeri

Ruckel Brewing, som tidigare hette Strömmarns, tar över Uddevalla Bryggeri. Ett år efter att Uddevallas enda bryggeri tvingades lägga ner, så flyttas nu utrustningen och produktionen över till den gamla kraftstationen i Trollhättan. Robert Ahlin fortsätter att vara frontfigur för Uddevalla Bryggeri, men Ruckel har tagit över varumärket och Micke Nyberg kommer att sköta all ölbryggning framöver. Målet är att samarbeta och fortsätta utveckla båda märkena.

 

Smaken i fokus på ny branschdag

Nu på fredag, den 23 februari, välkomnas branschmänniskor till heldagseventet Aromafest på Bryggeri Munkbron i Gamla stan i Stockholm. På agendan står humle, malt och dess smak. Dagen inleds med att företaget Charles Faram presenterar sitt europeiska humleutvecklingsprogram med fokus de allra mest aromatiska sorterna som kan odlas i Europa. Andra halvan utgörs av att maltföretaget Crisp Malt pratar om hur hantering av malt påverkar aromerna i olika riktningar. Dagen riktar sig till bryggare och anmälan görs till sales@caldicbrew.com.

 

Minskad försäljning för många småbryggerier

Nyligen släppte Systembolaget sin försäljningsstatistik för 2023. Utöver landets sex största bryggerier, kvalar också 14 bryggerier in på listan för de som säljer med än 100 000 liter på Systembolaget. Dock är det i många fall kraftigt nedåtgående siffror det rör sig om. Beerbliotek (-30%), Nils Oscar (-26%), Nynäshamns Ångbryggeri (-18%) och Oppigårds Bryggeri (-10%) är de fyra större hantverksbryggerier som tappat mest. Men det finns också positiva undantag på listan över de 20 bryggerier som säljer mest på Systembolaget. Train Station (+180%), Brygghuset Finn (+28%) och Remmarlöv Gårdsbryggeri (+5%) visar en positiv utveckling. Hela listan och alla siffror hittar du i nyheten.

Läs mer:
• Trots vinstlyft – tufft för småbryggerierna

 

Wermlands brygghus i konkurs

Den 9 februari tvingades Wermlands brygghus i Kristinehamn att ansöka om konkurs. Det meddelade ägarna Hans och Christina Skans på Facebook. Wermlands brygghus grundades 2012 och stod bakom öl som till exempel Wermlands ipa, pale alen Wermlands premiärbrygd och Wermlands kaffestout.

 

Åhus Bryggeri och Klackabacken i nytt samarbete

I dagarna blev det klart att Åhus Bryggeri förvärvat aktier i Klackabacken Bryggeri. I och med förvärvet kommer Åhus nu att kunna bredda och öka sin kapacitet för att möta efterfrågan – bland annat med produkter på Systembolaget samtidigt som Klackabacken får bättre beläggningsgrad, omsättning och tillväxt. Läs mer i nyheten.

Läs mer:
• Skånskt samarbete ska ge synergieffekter

 

Rättelse: I en tidigare version av den här texten skrev vi att Gotlands Bryggeri gjort en ombyggnation innanför ringmuren i Visby – det var fel. De har gjort en nybyggnation utanför ringmuren. Artikeln rättades 22 februari 2024.