Anrikt gods satsar på ölbryggning – igen

Bildspel

Bild 1 av 3

Hans Wachtmeister är redo att börja brygga öl.

Familjen har ägt det sedan 1600-talet och det har bryggts öl på platsen för länge sedan. Men nu är det dags igen när Johannishus Bryggeri är redo att satsa.

Godset ligger i närheten av Ronneby i Blekinge och har en lång historia. Bland annat har det tillverkats sprit och bryggts öl på platsen.

– Men det är över 100 år sedan nu. På den tiden var man självförsörjande på allt, säger Hans Wachtmeister.

Han har alltid haft ett intresse för mat och dryck, och under senare år har han konstaterat att det dessutom finns en hel del av råvarorna som behövs på gården.

– Vi kommer att ta fram malt från våra egna odlingar, hela idén kring detta är kopplad till lantbruket.

Ett bryggverk på 500 liter finns på plats och målet är att brygga mellan 20 000 och 25 000 liter öl per år. En del öl har redan funnits på lokala krogar och på någon festival, men nu ska verksamheten skruvas upp.

– Vi har bara kört fat så här långt, och det lutar åt att vi också satsar på burk. Det är bättre vid transport och dessutom ger det större ytor där vi kan jobba med grafik, säger Wachtmeister.

Ölen som ska bryggas blir ale i lite olika varianter.

– Jag gillar ljusare ale och ska bland annat göra en pale ale. Sedan har vi en egen biodling och vi har provat lite med en honungsale som blev riktigt bra.

Som för många andra i södra Sverige är gårdsförsäljningen en viktig fråga. Han ser gärna en sådan lösning även i Sverige.

– Det vore drömmen. Tänk att kunna sitta här och se ut över kornfälten och samtidigt drick en öl. Vi ska ha ett event i september med provsmak av ölen. Jag hoppas kunna ha en provsmakningsbar, men det blir nog inte permanenta öppettider till en början, säger han.