Destillat får ta mer plats hos Brygghus 19

Bildspel

Bild 1 av 5

Vodka och gin från Brygghus 19 har nått framgångar lokalt och Ida Ivarsson trivs med att både brygga och destillera.

Gin, vodka och akvavit. Dessutom färdiga cocktails på burk. Sprittillverkningen blir en allt viktigare del för Brygghus 19 i Karlshamn.

Allt fler svenska bryggerier satsar på att ta fram starksprit och Brygghus 19 var tidiga med den satsningen. Det visar sig ha varit ett bra val för företagets utveckling.

– Vår akvavit görs fortfarande i Tevsjö, men vi gör gin och vodka här. Dessutom har vi en gin och tonic på burk som finns på marknaden, säger Ida Ivarsson.

Hon är en av bryggarna som ställt om och även lärt sig att producera destillerade drycker. Under våren har det varit omväxlande uppdrag på bryggeriet när både öl och sprit ska tillverkas.

– Vi bromsade in produktionen i början när corona slog till, men allt vände snabbt och det blev bättre än normalt. Pausen gjorde att vi har haft svårt att komma ifatt, säger Ivarsson.

I fjol bryggdes det cirka 120 000 liter öl på bryggeriet i Karlshamn och även om det snurrar på för fullt nu, så är det inte säkert att man når dit i år. Anledningen är efterfrågan på de destillerade dryckerna.

– Vi jobbar så mycket vi kan och vi ska bli fler i bryggeriet. Det är fortfarande störst fokus på öl, men de andra dryckerna har fått ett bra mottagande. Dessutom har vi flera nya destillerade produkter på gång.

Bryggeriet har funnits sedan 2012 och Blekinge är den klart viktigaste marknaden. Undantaget är New England IPA-n International Haze, som säljer bra på Systembolaget runt om i landet. Givetvis finns en förhoppning på att även de destillerade dryckerna ska sprida sig mer.

– Men just nu kan vi inte producera så mycket som det finns efterfrågan, säger Ivarsson.

Kanske är det kombinationen av öl och destillerade drycker som är framtiden för allt fler svenska bryggerier. I Karlshamn har det i alla fall visat sig vara en bra kombination, och på sikt ska det släppas fler produkter.

– Det är ett jätteroligt jobb när vi gör så olika saker. En kombination av destillering av bryggning är det bästa, det känns lyxigt att få göra både och, säger Ivarsson.