Nu kommer första svenska mjödboken

Ölböcker har han gjort många. Men nu är det dags för första mjödboken för Peter M Eronson och han tar hjälp av Magnus Vasilis.

Jobbet med boken började i fjol och nu finns alltså ”Mjödboken” ute på marknaden.
– Jag har tjatat på förlaget ett tag om att få göra en mjödbok. De fick följa med och prova mjöd en kväll, det kanske hjälpte, säger Eronson.
För Magnus Vasilis kändes det självklart att haka på projektet.
– Jag har gjort en del mjöd tidigare och på senare år har intresset vuxit. Det började att säljas mjödrelaterade saker i hembryggningsbutiker och allt fler vill göra mjöd, säger Vasilis.
De är båda överens om att mjöd egentligen är mer närbesläktat med vin än med öl, men trots det har många ölnördar tagit mjödet till sina hjärtan.
Boken berättar en del om mjödets historia och handlar också om vilka olika stilar av mjöd som det finns. De mjöd som brukar hyllas mest i dag, bland annat från svenska Sahtipaja, är starka mjöd som oftast smaksatts med frukt eller bär. Men det finns också många andra varianter på drycken.

– Mjöd har en lång historia och det som man tror i dag är att det är mölska, en blandning av öl och mjöd, som dracks av vikingarna, säger Eronson.

– I boken finns också några recept på mjöd, och de båda säger att det faktiskt är ganska lätt att lära sig grunderna och göra mjöd på rätt sätt.
– Du brygger egentligen inte mjöd för det kokar aldrig. Man säger mer att man sätter en mjöd. Det handlar om att bland honung och vatten och oftast använder man en vinjäst till det, säger Eronson.
Trots att mjöd är världens äldsta fermenterade dryck, så är det drycken också en av de minst omskriva när det gäller historia och annat. Den här boken ska i alla fall till viss del ändra på det.
I dag finns de båda författarna på plats på Brewers Beer Bar där det hålls ett mjödevent. De berättar också att de kommer ut med en ny bok redan i augusti.
Då ska det handa om en annan dryck, nämligen cider.