Bryggerier

Morgondagens kan snart brygga öl igen

Jonas Gustavsson på Morgondagens Bryggeri, som stått stilla i många veckor. Men nu ser det ut att bli bryggning igen snart. Foto: Ronny Karlsson

Det börjar ljusna för Morgondagens Bryggeri. I juni skrev vi om stora problem med produktionen, men nu berättar Jonas Gustavsson att allt verkar lösa sig.

I närmare sju veckor har Morgondagens inte kunnat använda sitt bryggverk. Anledningen är att de alla elpatroner i ångpannorna man köpt brann upp.

– Då är det svårt att koka grejor, så vi satt i sjön och leverantören ville inte hjälpa till med felsökningen.

Men sen dess har han fått hjälp från annat håll och strax innan semestern började för ett par veckor sen kunde de testköra bryggverket med framgång. Om två veckor är det tänkt att ölproduktionen ska starta igen.

– Förhoppningsvis. Får se hur länge det håller den här gången, säger en luttrad Jonas Gustavsson.

Jonas Gustavsson och Edvin Wallmo har fått ägna sig åt att göra läsk i väntan på att bryggeriet skulle lagas. Foto: Ronny Karlsson

Men han och bryggaren Edwin Wallmo har inte suttit sysslolösa under tiden. Som vi nämnde i vår artikel i juni funderade Jonas på att börja med läsk. 

– Ta bort alkoholen från mina öl så har du en härlig soda, säger han med ett skratt.

– Vi har gjort en läsk som gått ut på fat till Haket, Hermanos och Station Linné i Göteborg. Det verkar ha gått bra, i förra veckan fick vi köra ut mer.

Morgondagens läskeblask på fat, med smak av rabarber. Foto: Haket

Den första läsken var bara början. Jonas berättar att på bryggeriet står sex tankar med läsk och väntar. Det faktum att bryggverket strejkade har i själva verket bara skyndat på planer som funnits hos honom länge.

– Vi ska börja destillera sprit för att göra drinkar på burk, då är det bra att börja med läsk för att lära sig det innan man brassar på och gör drinkar av det.

Läsken kommer även att säljas på burk, men allt är inte riktigt klart än och inte heller finns någon distributör klar.

– Vi brassar på ändå, bra att ha några läsk först för att se vad folk tycker om dem.

Men när bryggverket startas om ett par veckor så är det ändå det som fortfarande är huvudverksamheten.

– Vi kommer att spotta ut nyheter direkt och fokusera på många nya öl. Det känns som att marknaden både nationellt och internationellt efterfrågar det. På gott och på ont.

Han berättar också att man klarat stilleståndet ganska bra. 

– Vi säljer öl från lagret och hopppas att vi hinner ikapp när vi kommer igång. Än har vi kunnat leverera och inte tappat några hyllplatser på Systembolaget.

Just nu ägnar han sig inte åt öl överhuvudtaget. I stället klättrar han på väggarna och målar om huset hemma i Hamburgersund.

– Just nu ser det ut som ett randigt clownhus. Det är cirkus hemma och överallt, säger han med ett skratt.