Nu är det snart dags att fira IPA-dagen igen

Den 5 augusti är det dags för att fira Internationella IPA-dagen igen. Något som har gjorts i ett flertal år i Göteborg, men numera firas den även i Stockholm och Malmö.

I Göteborg har Martin Niklasson firat IPA-dagen varje år sedan 2013. Så blir det även i år när IPA-älskare välkomnas till Azalea-dalen i Slottsskogen för att dricka IPA och precis som i Stockholm och Malmö uppmuntras hembryggare att ta med sig sina egna öl att bjuda på.

Förra året kom det drygt 200 personer till Slottsskogen för att dricka IPA och Martin hoppas på 100-150 personer i år. Och precis som förra året kommer Martin att finnas på plats från klockan 14.00. Men någon hembryggd öl har han inte med sig.

– Jag kommer inte ha med hembryggt öl, nej. Vi har ju gjort Hopnick IPA 2 nere på Akia, säger han.

Årets version av Hopnic IPA, som Martin tillsammans med kompisen Joakim Högman alltså tagit fram i samarbete med Akia Brygghus inför IPA-dagen, har fått ett ny humleprofil. Tyvärr blir den inte tillgänglig på Systembolaget förrän i september, men Martin hoppas att den ska dyka upp i nån webbshop innan IPA-dagen.

IPA-dagen i Stockholm förra året. Foto: Privat

I Stockholm är Diego Ramos arrangör och där firas det i Drakenbergsparken med start 14.00.

– Vi var 100 personer som flest förra året. I år blir tredje året och jag tror det blir lika bra med folk i år också. Alltid kul ifall det blir fler så klart! Förra året serverades det runt 25 olika öl, berättar Diego.

I Stockholm görs en officiell collab inför IPA-dagen. Och årets collab är lite speciell.

– För att öka jämställdhet och för att få fler tjejer att upptäcka denna fantastiska men mansdominerade värld så har jag i år bestämt att det gänget ska bestå av endast kvinnor eller ickebinära.

Filip Ängeby och Stephan Schaefer från festen 2020 i Malmö. Foto: Privat

Slutligen har även Malmö ett firande och de som anordnar är Öresunds Lokala AmatörBryggare, en hembryggningsgrupp från Malmö.

– Förra året var vi kanske femton personer. Sju av oss startade en hembryggningsgruppen efteråt. Nu verkar det som att många fler kommer.

Att döma av de 138 personer som visat intresse för Facebookeventet när detta skrivs så får han troligen rätt.

I Malmö håller man hus vid Brygga (Pier) 9 vid Ribban i Malmö och eventet startar klockan 16.00.

Här kan du läsa mer om Malmöfirandet.

Här kan du läsa mer om Stockholm.

Och här är Göteborgs event.