Belgobryggaren redo att bryta mönstret

Andreas Fejes släpper i nästa vecka det första ölet som inte är inspirerat av Belgien. Foto: Privat.

Ölen i belgisk stil har gjort succé. Men nu bryter Vreta Kloster Bryggeri mönstret och släpper faktiskt en black-IPA.

 

Grundaren Andreas Fejes har fått fina betyg på sina olika öl i belgisk stil och även försäljningen har gått bra för det lilla bryggeriet på Östgötaslätten.

Men på måndag, när det kommer nya lokala öl på Systembolaget, är det en black-IPA som lanseras.

– Det känns kul att brygga lite annat också. Det här ölet gjorde jag redan som hembryggare, det har funnits på en del krogar i närheten och folk har sagt att det ölet borde komma på Systembolaget, säger Fejes.

Han är noga med att poängtera att det här inte är en kursändring, utan att det faktiskt funnits med i planen att även göra öl som inte har koppling till Belgien.

– Ingen behöver oroa sig för att jag ska bli mainstream. Jag sade redan från början att tio procent av produktionen kommer att vara annan öl. Jag vill få utlopp för den kreativiteten också.

Han säger att han själv inte älskar stilen black-IPA även om han gärna dricker en del sådan öl. Det grundar sig i att han tycker att många öl i den stilen får för mycket brända toner från svartmalten. Som ni kanske då räknat ut är det inte speciellt mycket brända toner i detta humliga öl.

– De brända tonerna är väldigt nedbantade. Det är ett maltigt och fruktigt öl med citrustoner från amarillo och citra, säger Fejes.

Under sommaren har bryggeriet öppet i sitt taproom tre dagar i veckan, så det blir inte mycket semester. Men i höst kommer han att få avlastning.

– Då anställer jag en första person, en bryggare. Det ska bli jättekul, då ska jag kunna hinna med mitt andra jobb och även kunna ha lite fritid, säger han.

Han ser det nya ölet som ett sätt att få humleälskarna att få upp ögonen för hans bryggeri.

– De kanske blir nyfikna och vill se vad mer vi gör. Men vi ska aldrig bli något annat än ett belgo-bryggeri, säger Fejes.