Ayla tror det blir fullt ös på krogen

Ayla Yavuzalp svarar på våra sommarfrågor. Foto: Ronny Karlsson.

Ayla Yavuzalp tar hellre med sig tre bryggerier än tre öl till en öde öl. Det och mer berättar hon om i vår sommarserie.

Hon är en av delägarna i Noisy Bastards i Sundsvall och här är alla hennes svar.

1. Vilket svenskt bryggeri har imponerat mest på dig under året? Motivera.

– Med tanke på situationen vi befunnit oss i under den senaste tiden så har exakt varenda bryggeri imponerat! Många har varit enormt påhittiga medan andra kanske haft möjligheten att bida sin tid lite beroende på sin storlek. Vi är som många andra rätt små ändå och har fått använda alla delar av det kreativa spektrat för att överleva och fortsätta producera, men många har garanterat kört slut på både finanser och energi, så vi behöver peppa varandra på alla vis framåt. Siktet är låst på en svinrolig sommar och en häftig höst, vi ses någonstans i Sverige med öl och surr! 

2. Tror du att svenskarna kommer att gå på krogen igen i samma utsträckning som före pandemin när restriktionerna är borta? Hur kommer kroglivet att se ut?

– Det har ju urartat fullständigt verkligen, snacka om en bransch som tilläts offra allt och självdö, och trots en tung tid så är det enorma krafter som ligger bakom alla härliga ställen.  Många är förstås svedda, men även laddade. Jag tror att det kommer se lite annorlunda ut framöver och att vårt sociala liv kommer bli snäppet intensivare än tidigare.  Sverige har en stark krogbransch och krögare är sega karaktärer.  Vi har förstås förändrats under pandemin på fler sätt än vi kanske märker av och det kommer nog följa med oss länge på olika vis. Däremot är jag övertygad om att vi kommer utöka vårt sociala liv och det märks redan av, det kommer bli  hög volym, svettigt och slutsålt när restriktionerna är helt borta. Vi kommer att ta för oss av allt, samtidigt. 

3. Vad ska bli eller har varit det bästa med sommaren 2021?

– Hittills är det bästa med 2021 att vi har fått tillbaka lite bokningar av bröllop och andra festliga upptåg, så underbart och efterlängtat.
I juni släppte vi vår lilla west coast – The Alien,  och den säljer suveränt vilket är superkul. Senare i sommar och höst blir det lite taptakeovers och road trips med öl i fokus.  Några urfina samarbeten och armkroksläge har etablerats och det kommer även en spännande grej, som kan vara en popup eller så blir den lite mer än så.  Vi återkommer med festlig information. 

4. Vilka tre öl skulle du ta med dig till en öde ö?

– BARA TRE? hjälp! dom skulle jag ju mumsat i mig på väg till den öde ön.
Okey, jag skulle ta med mig vår egna imp stout PongoPow för att den är en kärleksfull kram och stannar länge med en person, galet bra om jag får säga det själv.
Sen skulle det nog bli Dugges Hallon 3,5% och kanske en Apocalyptic Thunder Juice. Men efter den kommer jag bara vilja ha en till så detta är ju omöjligt.  Kan man inte få välja att ta med sig tre bryggerier istället?

5. Vilken är din favoritkombination när det gäller mat och öl?

– Definitivt en riktigt siciliansk surdegspizza med kronärtskocka och spenat, till det en kryddig och lätt salt gose, gärna med rabarber eller kanske hallon.
Pokebowl med en krispig lager, eller sour lager – BlueMist från Tempel Brygghus, den är även så himla vacker och står perfekt med en sådan levande rätt.

– Het marinerad , sedan friterad torsk med sauterad kål och rödbeta, melon och persilja, till det en sour igen tror att jag skulle välja Citrus Cilantro från Brekeriet/Folk & Brew.  En stor favorit både i vår bar och shop.  Mat och öl är oändligt och kombinationerna blir bara fler och fler och mer spretiga, kreativa och vågade.  Att vi till exempel gärna gör glass och andra häftiga efterrätter och baserar läskande slushies och olika drinkkreationer på öl är underbart. Så egentligen kan hela middagsupplevelsen baseras på öl, livet är komplett.