Ölet som markerar mot matslöseriet

Toast Ale har släppt ett hallonöl för att markera att vi måste få bättre kontroll på all mat som kastas i vår värld. Foto: Pressbild.

I dag 29 juli, är dagen då människan gjort slut på naturtillgångar för ett helt år. Det uppmärksammas med ett alkoholfritt hallonöl gjort på överblivet bröd.

 

Under ganska många år har vi människor gjort av med mer naturtillgångar än vad vår planet kan återskapa. Det har också kommit beräkningar på när en årsranson av naturens tillgångar har förbrukats och den dagen kommer tidigare för varje år

I år är det alltså 29 juli som är den dagen.

Toast Ale i Storbritannien har under flera år bryggt öl på överblivet bröd och nu vill man uppmärksamma hur vi överanvänder våra naturtillgångar.

Ölet är en del i serien Rise Up, där man vill lyfta fram de utmaningar som finns i klimatfrågan. Hallonölet är bryggt som vanligt med överblivet bröd, och man har också använt hallon som av olika anledningar inte har kunnat säljas i butiker.

I samband med ölpremiären lyfter Toast Ale fram det faktum att om vi halverar matsvinnet kan dagen då årsransonen naturtillgångar använts flyttas fram med 13 dagar.

Ölet är på 0,5 procent och alla intäkter går till välgörenhet. Ölet är bryggt i samarbete med organisationen Rubies In The Rubble, som jobbar med just matsvinn och hur man ska komma till rätt med det problemet.

– Att ändra sättet vi äter och minska matsvinnet är vår bästa möjlighet att bemöta klimatkrisen, säger Louisa Ziane, en av grundarna av Toast Ales.