Bryggstopp i en månad för Morgondagens

Jonas Gustavsson och Edwin Wallmo har inte kunnat brygga öl på en månad. Foto: Ronny Karlsson.

Produktionsstopp i en månad. Inga besked om när det kan bryggas öl igen. Läget är tufft för Morgondagens Bryggeri i Göteborg för tillfället.

 

Det är ungefär ett år sedan som Morgondagens bryggde sina första öl på Hisingen i Göteborg, och det populära bryggeriet fick snabbt en fin respons på sina öl.

Men resan har inte varit helt enkel. Längs vägen har det varit strul med en ångpanna, de problemen har blivit större och nu har det inte bryggts öl på en hel månad.

– Vi menar att grejerna aldrig har fungerat som de ska. Nu är tankarna snart tömda och vi behöver kunna brygga öl igen, säger Jonas Gustavsson.

Målet är att komma i gång igen med bryggningen inom ett par veckor. Enligt experter som tittat på utrustningen finns det en lösning, men det är inte bara det som avgör när det kan bryggas.

– Det är mycket diskussioner med leverantören och med försäkringsbolaget innan vi kan göra något.

Det som är problemet är att elpatroner i ångpannan överhettas, och det är något som Morgondagens själva inte vill hålla på för mycket med.

– Det är 400 volt som går in i den, vi törs inte ens röra den, säger bryggaren Edwin Wallmo.

Under våren har det bryggts mycket öl så än så länge finns det öl att sälja. Den öl som nu ligger på tank ska också paketeras. Morgondagens har under våren köpt in en egen burkningsutrustning och normalt skulle produktionen gå på högvarv nu.

– Det handlar om stora pengar som vi förlorar. Dessutom får vi ligga ute med mycket pengar i väntan på att vi blir klara med försäkringsbolag och leverantören, säger Gustavsson.

Bryggningen bör komma i gång snart, då Gustavsson gärna ser att man har alla tankar fyllda till semestern.

I väntan på att få till en lösning tittar bryggeriet på andra lösningar.

– Vi har goda vänner som låter oss brygga hos dom och köra hit vörten. Det är många snälla människor på bryggerierna i Göteborg, menar Gustavsson.

En annan tanke som dykt upp är att man ska göra läsk i väntan på att ölproduktionen tar fart igen.

– Vi måste lösa det här på något sätt. Vi ska testa lite med läsk eller soda, och se hur det går.

Fram till stoppet har Morgondagens haft bra fart på försäljningen, både till Systembolaget och på export. Nu börjar även krogmarknaden att bli större, men då riskerar man att stå utan öl att sälja.

– De är helt värdelöst att det står still, vi har ju alla fasta kostnader trots det.