Klassiska gaybaren nobbar öljätten

Stonewall Inn har varit en klassisk bar sedan 1969. Nu nobbar man AB InBevs öl efter att det amerikanska företaget stöttat politiker som vill begränsa homosexuellas rättigheter.

 

Det var i fredags som barens ägare, Stacy Lentz och Kurt Kelly, meddelade att man skulle ta bort AB InBevs öl som en markering mot det stöd de gett politiker som vill skapa begräsningar för HBTQ-personer.

– Vi kände helt enkelt att Stonewall Inn hade en plattform och makt för att göra något, det kändes viktigt för oss att markera, sade Stacy Lentz till nyhetsbyrån AP.

AB InBev har mellan åren 2015-2020 stöttat nästan 30 olika politiker som beskrivs som motståndare till HBTQ-rörelsen. Det har förstås skapat irritation hos många och för Stonewall Inn var det naturligt att agera.

– Vi vill bara att de ska sluta donera pengar till politiker som vill legalisera diskriminering, säger Lentz.

Stonewall Inn ligger i Green Mich Village i New York, och hamnade i händelsernas centrum 1969. Då blev en polisinsats mot baren startskottet för en kamp för homosexuellas rättigheter över hela USA och även över hela världen. När poliserna började att agera våldsamt mor barens gäster gjorde man motstånd och händelsen fick stor uppmärksamhet.