Mörkt fokus för ny hembryggartävling

Mörkt öl blir i fokus när en av Sveriges största hembryggarätvling ska ha sin premiär i höst. Givetvis sker det hela i porterstaden Göteborg.

Det är Gothia Hembryggarförening som står bakom tävlingen som fått namnet Porter- & Stoutträffen.

– Det blir en nationell tävling som vänder sig till alla Sveriges hembryggare. Vi hoppas på 50-70 utställare och kanske 500 besökare, säger Simon Svensson.

Tävlingen genomförs i Mölndals Folkets Hus 10 november och blir det klart största evenemanget hittills för Gothia Hembryggarförening, som tidigare arrangerat lokala hembryggartävlingar.

– Det passar ju bra att göra just en sådan här tävling i Göteborg och det har funnits önskemål från Svenska Hembryggareföreningen om att vi ska göra det här, säger Svensson.

Tävlingen kommer att bestå av fyra olika klasser. I Folkets Val blir det två delklasser, en för starkare öl och en för svagare öl. Utöver det blir det en domartävling, där det gäller att ha bryggt ölen så stiltypiskt som möjligt. Den sista klassen blir ett unikt pris. Det kallas Experternas specialpris och kommer att delas ut av Porter Drinkers Association.

– Det krävs att du är på plats för att kunna vara med och tävla. Det blir säkert en hel del Göteborgare som tävlar men vi vet att det också kommer folk från bland annat Stockholm, Gävle och Helsingborg, säger Svensson.

Anmälan till tävlingen är öppen och kommer så at vara tills det eventuellt blir fullbokat. Det öl som får flest poäng i Folkets Val kommer dessutom att få ett specialpris. Det ölet kommer nämligen at bryggas i större skala av Gbg Brew, som är ett varumärke under Göteborgs Nya Bryggeri.

– Det känns kul att kunna erbjuda det och hela tävlingen känns som ett spännande projekt, säger Svensson.