Boken för dig som älskar india pale ale

India pale ale är ölstilen som har erövrat världen under de senaste åren. Nu kommer boken som berättar om alla varianter av de populära humlebomberna.

Det är ingen tvekan om att ölstilen india pale ale är här för att stanna. Oavsett om det handlar om IPA, dubbel-IPA, trippel-IPA eller session-IPA så handlar det i dag om betydligt fler än bara nördar som är intresserade.

I takt med att intresset ökar har också varianterna på de humliga ölen blivit allt fler. Detta fenomen beskriva i den nya boken Brewing Eclectic IPA: Pushing the Boundaries of India Pale Ale.

Författre är Dick Cantwell som är en av USA:s mest respekterade bryggare. Han var under 1990-talet med om att starta Elyisan, ett bryggeri som flera gånger prisats som ett av USA:s bästa. När bryggeriet såldes till AB InBev 2015 klev Cantwell av, och har sedan dess  bland annat varit kvalitetsansvarig för Brewers Association.

I boken berättar han om de många varianter på india pale ale som växt fram hos kreativa bryggerier.

– Det är ingen tvekan om att vi lever i IPA-ns gyllene tid. Vi älskar öl som hade bedömts som odrickbar för 100 år sedan. Bryggerierna använder kakao, kaffe, frukt och grönsaker, kryddor och örter för att flytta gränserna för ölstilen, säger Cantwell i ett pressmeddelande.

Boken tipsar om hur man själv flyttar gränserna för IPA och innehåller dessutom 25 olika repcept.

India pale ale står i dag för drygt tre procent av den total ölkonsumtionen i USA, men tittar man på craft beer så är det uppemot var tredje öl som är en variant av india pale ale.