Cask-öl sätts i fokus på ny ölfestival

En svensk ölfestival med bara cask-öl. I höst blir det verklighet i Göteborg och bakom arrangemanget står Fredric Hallström.

Festivalen sker i samarbete med Haket i Göteborg och den genomförs 22 september.

– Jag gillar öl generellt men tycker att det är roligt med cask. Jag tänkte att när det finns så många olika ölfestivaler så borde det finnas en med cask också. Mig veterligen har det inte varit någon sådan i Sverige tidigare, säger Hallström.

Han tycker sig märka att intresset för cask sakta växer i Sverige, trots att det bara är några få barer i Sverige som erbjuder den typen av öl.

– Folk har ofta en lite felaktig bild av cask-öl. De tror att den ska vara ljummen och helt sakna kolsyra, säger Hallström.

Han vill helst ha sin cask-öl källarsval och tycker att det är ett problem framför allt i England och London att många pubar inte har kunskap om hur den ska serveras, och att det skadar ryktet och bidrar till den felaktiga bilden.

Festivalen i Göteborg kommer att börja i ganska liten skala med åtta olika öl, men planen är att sedan satsa mer.

– Blir det bra får det gärna växa. Jag gör gärna det här flera gånger och hoppas att det ska bli en tradition. Det vore kul att kunna göra det varje höst.

Ölen till den första festivalen blir en blandning av svenskt och brittiskt.

– Vi kommer att släppa bryggerierna undan för undan, men att Oceanbryggeriet är med kan nog de flesta lista ut. Men sedan blir det också någon överraskning med ett bryggeri som inte brukar göra cask-öl, säger Hallström.

Det kommer att vara gratis entré, men arrangörerna ser gärna att de som ska komma registrerar sig här.