Karlshamn har fått ett nytt bryggeri

Emelie Lantz driver tillsammans med maken Johan Blomström och hans bröder och far Faråkra Hanverksbryggeri. Foto: Joakim Lenell

När Johan Blomströms far gick i pension behövde han nåt att göra. Så varför inte starta ett bryggeri. Så det gjorde de och nu är stora delar av familjen inblandad i Faråkra Hantverksbryggeri i Svängsta utanför Karlshamn.

Johan Blomström på Faråkra Hanverksbryggeri
Foto: Joakim Lenell

Johan har som så många andra nya bryggare börjat som hembryggare – han började 2014. Hans far Torbjörn Blomström bor på släktgården så det var där, i en lada, som bryggeriet kunde anläggas utan allt för stora investeringar. Bryggverket är ett hemmabygge av gamla mjölktankar, med en maxkapacitet på 370 liter.

– Vi räknar med att kunna brygga 9000 liter om året och bryggde första gången i maj, men det föregicks av ett ganska långt renoveringsarbete. Vi har ett utrymme på 70 kvadratmeter nu för bryggeriet som klarar livsmedelshantering, berättar Johan.

Och det har gått bra för det nya bryggeriet.

– Över förväntan! Vi kom igång lagom till sommaren och blev väl mottagna hos krögare och sen hjälpte ju det fina vädret till. Vi var med på Östersjöfestival, en stadsfest, levererade tills vi hade helt slut. Det var fyra otroligt lyckade dagar. Vi fick kontakt med människor, de lärde känna oss och möjlighet att sälja våra öl.

Idag har Faråkra sina öl på åtta krogar i grannskapet och bryggeriets tyska pilsner har fått lanseringsdatum 3 december i två lokala systembolag.

– Men det är inget som nån kommer att leva på, bara en skoj grej. Vi är alldeles för små för att generera några pengar. Vi vill bara kunna betala de investeringar som gjorts. Om sen ölen säljer bra så får vi se vad som sker.

Förutom Johan och Torbjörn Blomström så är även Johans fru Emelie Lantz samt bröder, Olle och Tomas, inblandade.