Smakstart för Beer Monkeys tap room

Bildspel

Bild 1 av 2

Daniel Ceder på Beermonkey har startat bryggeripub i Knivsta.

Han har lovat frun att aldrig starta en pub. Så han startade ett tap room i stället. Och det har gått bra för Daniel Ceder på Beer Monkey i Knivsta.

– Premiären för ett par veckor sen gick helt klart över förväntan. När man drar igång en sån här grej så planerar man för en viss mängd och det blev dubbelt så många, säger Daniel.

– Jag blev tvungen att köpa in fler stolar för att inte folk skulle behöva stå upp hela kvällen. Och det har gått i ett sen dess. Vi har haft öppet varje onsdag och fredag och kommer att fortsätta med det. Vi har bara haft ett sällskap som klagade – de ville ha ljus lager, men de tog apan och tyckte att den var god.

Beernews har tidigare skrivit om Beer Monkeys expansionsplaner, men då var tanken att expandera bryggningen. Det tidigare bryggeriet ligger i ett ombyggt garage.

– Jag tänkte från början mest produktionsinriktat, men så fick jag tag i den här lokalen och den har så bra läge att jag tänkte om.

– Det är bara 150 meter från perrongen, så folk kan komma både från Stockholm och Uppsala och kliva rätt in.

Men det har varit inte helt enkelt att starta ett tap room.

– Från början tänkte jag mig provsmak, men så hade kommunen och jag olika åsikter om hur stora proven skulle vara, så jag gick hela vägen i stället med mat och vanligt serveringstillstånd.

Även bryggeridelen är på gång att bli klar, även om han får klara sig med det gamla bryggeriet ett tag till, med en kapacitet på 200 liter. Och redan innan Daniel startade sitt tap room hade han svårt att hinna med.

– Det är inte lättare nu, jag får ligga i och brygga rätt mycket men jag ser till att mina vanliga krogar får det de ska ha i alla fall.

Det nya bryggverket är på 1000 liter och han bygger det själv.

– I det gamla bryggeriet var det en del temporära lösningar som blev permanenta. Så vill jag inte ha det i det nya. Det handlar inte så mycket om att hitta de rätta pusselbitarna som att hitta på de rätta pusselbitarna själv – även om det tar nån vecka extra, säger han.

– Årskapaciteten blir 50000 liter, men jag räknar inte med att nå upp till det taket på flera år.

Första batchen räknar han med i dagarna, då han ska börja testa och skala upp recepten.

– Sen har jag tänkt om lite och kommer att ha ett pilotsystem för att kunna brygga snabba mindre batcher av specialöl också, berättar Daniel.

Med både bryggeri och tap room har Daniel även börjat fundera på att anställa någon.

– Än så länge jobbar jag ensam, även om jag tagit hjälp av familj och vänner. Men jag tittar på att anställa någon. Jag är inte riktigt säker på hur den personen ska se ut än bara. Helst skulle jag vilja ha någon som kan laga mat, brygga öl och dessutom vara social.