Jackdaw utökar sin satsning på suröl

Jackdaw satsar vidare på fatlagingar. Inom kort landar två foeder-fat på vardera 3800 liter i Uppsala.

Jackdaw har genom hela resan haft ett intresse för suröl och fatlagringar, och bland annat gjort flera samarbeten med belgiska Alvinne. Nu utökas den egna satsningen rejält.

De båda foeder-faten ska ge en rejäl produktion av fatlagrade suröl.

– Faten är på väg från Frankrike och bör vara här snart. Då ska vi börja att fylla dom så snabbt som möjligt, det blir en maratonbryggning då, säger Fredrik Bjarman.

De stora träfaten ska ge bryggeriet en möjlighet att få ut mer öl på marknaden.

– Tanken är att det ska bli en årsproduktion på mellan 15 000 och 20 000 liter per år.

Faten som är på väg till Sverige och Uppsala.

Bjarman tror att en lagringstid på mellan fyra och sex månader ska vara lagom för att få fram ett bra grundöl. Han tänker använda sig av en egen variant på den så kallade solera-metoden, där mellan 70 och 80 procent av fatet töms, medan resten får vara kvar och blandas med nästa laddning med vört.

– Basölet ska sen sekundärjäsas tillsammans med yngre öl eller med frukt eller bär. Vi gillar att hålla på med frukt och bär.

Målet i dagsläget är att ha de första färdiga ölen framme i slutet av sommaren. Men först ska de nya faten fyllas, och då hoppas man att ha representanter från Alvinne på plats.

– Vi har jobbat mycket med dom och det vore kul om dom kom hit då. Vi ser fram emot det här projektet en hel del, säger Bjarman.