– Att brygga öl är som att baka en kaka

Bildspel

Bild 1 av 4

Barnaby Struve har landat i Göteborg och börjat att jobba på Stigbergets Bryggeri

 

Barnaby Struve har landat i Sverige och börjat att jobba på Stigberget i Göteborg. Det sker tack vare Victor Brandt, basist i Entombed A.D.

Barnaby Struve är en stor ölprofil och det blev en hel del uppmärksamhet när det blev känt att han skulle komma till Sverige och Göteborg. Han jobbade i 13 år på det mycket kända bryggeriet Three Floyds i USA och bidrog där till det bryggeriets expansion och popularitet.
Men under de senaste åren har han inte varit så inblandad i bryggarbranschen. Han har stöttat bryggeriet Wayfinder i Oregon och har tillbringat några veckor hos sin vän James Brodie som driver Brodies i London. Mycket tid har han lagt på sitt konstnärsskap där han har en bred repertoar och på att resa runt i världen.
Men så dök den där annonsen upp på Facebook där Stigberget sökte folk. Hans gode vän Victor Brandt tipsade och nu är Barnaby Struve i Göteborg.
– Victor är en mycket god vän och när han tipsade så tog jag kontakt med Nils på Stigberget, säger Struve.

Han kom till Sverige i förra veckan och har bara jobbat några dagar på bryggeriet. Men han har redan fått en bra bild av Stigberget som företag och arbetsplats.

– De är riktigt bra människor, de har ett rent och snyggt bryggeri och de gör god öl, säger han.
Han säger sig inte ha någon större koll på svensk öl, även om han faktiskt var i Göteborg för cirka 18 månader sedan. Däremot ser han fram emot att prova sig fram och inte minst den stundande ölveckan i Göteborg är han nyfiken på.
Hans roll på bryggeriet är ännu inte helt klar.
– Vi ska ta reda på vad jag ska göra. Jag är gärna med och jobbar med receptutveckling och effektiviteten i bryggeriet. Men jag vill inte ändra på det som Olle och de andra har byggt upp. Det vore bara korkat att komma hit och göra saker annorlunda direkt. Jag kommer att göra det de säger till mig att göra.
Barnaby Struve kommer att stanna i en dryg månad. Därefter behöver han återvända till USA, där han är bosatt i Portland men också har kvar ett hus i Chicago. En del praktiska saker behöver lösas.

Men ambitionen är att återvända till Sverige och till Stigberget.

– Ja, om allt funkar bra så hoppas jag det.
Hårdrock har alltid varit en viktig del av hans liv. Han minns hur han som nioåring blev retad i skolan för att han hade samma Black Sabbath-tröja väldigt ofta. Musiksmaken har suttit i och ett av favoritbanden har länge varit just Entombed A.D., där gode vännen Victor Brandt spelar bas. I fjol gjorde Entombed cirka 150 spelningar och Barnaby Struve reste en del med bandet under turnen.
– Jag har bara snälla saker att säga om Barnaby. Han har fått hela bandet att ändra smak när det gäller öl, säger Victor Brandt.
Resorna och frånvaron från ölbranschen skapade också en längtan tillbaka för Barnaby Struve.
– Ja absolut var det så. Jag har levt hela mitt liv i den branschen.
Flaggskeppet i Three Floyds produktion var förstås Dark Lord, en imperial stout som brukar jagas av folk över hela världen. Men Barnaby Struve säger att det handlar om mer än bara den ölen.
– Jag gillar att göra stora öl. Men det är viktigt att också göra god öl som du kan dricka flera stycken av.
Han betonar att kvalitet i slutändan är avgörande för om ett bryggeri ska lyckas.
– Det är det allra viktigaste. Men en del av det hela är också utbildning och att lära folk att dricka öl. En vän till mig sade en gång att vi behöver inte mer öl i världen, vi behöver mer god öl.
Vi pratar en del om likheterna mellan musik, öl och konstnärsskap. Det handlar om att skapa och att använda all sin kunskap för att göra det så bra som möjligt. I bland för att själv bli nöjd, men också för att få andra att gilla det som skapats.
– Det är som att baka en kaka. Alla kan göra det men det krävs kunskap för att göra det riktigt bra. Det finns en artistisk ådra i att skapa recept och brygga öl. Men det är också en affärsverksamhet, man måste tjäna lite pengar, säger Barnaby Sturve.
Intervjun på The Rover går mot sitt slut. Ölglaset är tomt och Barnaby Struve säger att det kan vara svårt att dricka öl utan att bedöma den för mycket även på fritiden.
– Jag brukar ofta välja en cocktail istället, då slipper jag bli besviken, säger han.