Humleodlingarna slår nya rekord i USA

Det odlas mer humle än någonsin tidigare i USA. Foto: Ronny Karlsson.

Det odlas mer humle än någonsin i USA. Det lovar gott för de många bryggerier som är helt beroende av amerikansk humle i sina öl.

Ölutvecklingen går snabbt och då måste även råvarorna hänga med. Fortfarande är det så att de bäst säljande ölen i världen innehåller förhållandevis lite humle, men IPA-trenden håller i sig och där är humleåtgången betydligt större.

I år odlas det därför mer humle i USA än det någonsin gjorts tidigare. Siffror från USDA National Agricultural Statistics Service visar att fjolårets rekord nu slås igen.

Totalt odlas det humle på drygt 60 000 tunnland i USA, och framför allt är det då i Oregon, Idaho och Washington som det satsas stort.

I fjol ödelades en del av humleodlingarna av bränder och hårda vindar, och det hoppas man förstås att slippa i år. Humleodlarna har under våren märkt en snabb återhämtning när det gäller humleintresset och kanske kan branschen ganska snabbt komma tillbaka till normala nivåer efter pandemin.

Humleodlingarna i USA tar upp all mer mark och det gör det tryggt för världens bryggerier när det gäller tillgången på den eftertraktade växten.

Vilka är då de vanligaste humlesorterna som odlas?

Jo de fem som finns på störst yta i USA är citra, mosaic, ctz, cascade och simcoe.

Ctz står för columbus, tomahawk och zeus, vilket är tre olika företags namn på samma typ av humle.

Totalt i världen odlas det humle på nästan 138 000 tunnland mark, vilket innebär att USA är ett mycket viktigt land när det gäller att förse världens bryggerier med möjligheten att få till beskan i ölet.