Sista ölet är bryggt – nu blir det flytt

Nu har Anna Claesson och Niclas Aronsson bryggt det sista ölet i Strömstad. Foto: Ronny Karlsson.

Sista ölet är bryggt i Strömstad. Nu väntar flytt till Göteborg och en rejäl expansion för Fermenterarna.

 

Strömstadsbryggeriet har blivit populära snabbt och det är framför allt deras humliga öl samt de syrliga fruktölen som de förknippas med. Nyligen bryggdes det sista ölet i Strömstad, och efter sommaren ska det produceras öl på Hisingen i Göteborg i stället.

– Nu är vi snart färdiga här. Det känns lite knäppt, men också superbra, säger Anna Claesson.

Hon driver bryggeriet tillsammans med Niclas Aronsson och de båda har redan flyttat till Göteborg. Snart går bryggutrustningen samma väg.

– Vi tar med all befintlig utrustning och kör i gång med den.

Men ett nytt bryggverk är på väg. 3000 liter blir det som bryggs när det är installerat och det blir förstås skillnad mot dagens två bryggverk på vardera 500 liter.

– Det blir förstås mer effektivt. Så länge det bara är jag och Niclas i bryggeriet så måste vi göra det enkelt, säger Claesson.

Hon konstaterar att de båda inte kommer att klara sig själva när man är på plats i Göteborg, men duon avvaktar lite med att anställa någon.

– Vi känner att vi är för få händer, vårt engagemang räcker inte för att hinna med allt. Men vi vill vänta och se vad det är vi behöver hjälp med, så först får bryggverket komma på plats.

Den nya lokalen är på 400 kvadratmeter, men då finns även en övervåning som är lika stor. Det gör att man kan brygga öl på undervåningen och sedan ha annan verksamhet på övervåningen.

Anna Claesson har tidigare drivit restaurang på Koster och planen är att göra något liknande på Hisingen.

– Vi ska flytta in i en gammal industrilokal och de håller på med att fixa golvet där nu. Det är klart att det vore kul med ett taproom eller en restaurang, säger hon.

Efter 3,5 år i Strömstad väntar alltså nya utmaningar för Anna Claesson och Niclas Aronsson. Mycket jobb väntar, men de ser fram emot at vara på plats och att ta Fermenterarna till en ny nivå.

– Vi känner att det är det här vi vill göra.