Grandins ölkonst blir till egen utställning

Henok Fentie och Karl Grandin summerar Omnipollos första nio år med en utställning är Grandins ölkonst samlas. Foto: Gabriella Matheny

Nu blir Omnipollos alla ölkonstverk till en egen utställning. Karl Grandin har vernissage i Sundbyberg på lördag och utställningen har namnet Hypnagoga.

Det är i det kombinerade bryggeriet och galleriet hos Sundybergs Köksbryggeri som utställningen visas.

– Det är en gammal kyrka som avkristnats och blivit till bryggeri. Valdemar Gerdin är en god vän till mig och han driver galleriet, vi har pratat om det här en tid, säger Grandin.

Utställningen har fått namnet Hypnagoga, som är namnet på det stadie man befinner sig i precis innan man somnar. Någon större risk att hamna i det stadiet under utsällningen lär det inte vara, då Grandins fantasifulla ölkonst både engagerar och väcker tankar.

– Verken tar avstamp i Omnipollo men jag vill belysa det ur ett annat perspektiv. Därför är det så kul att kunna göra det i den här miljön, säger Grandin.

En hel del ölflaskor kommer att ingå i utställningen, men där finns också inramade bilder, vävda filtar och en del animationer som ska ge öletiketterna extra liv.

Cirka 200 förpackningar från Omnipollo kommer att visas upp.

– De här åren har bara flugit förbi, men när man ser det så här så förstår man att det har blivit en hel del gjort.

Utställningen kommer att finnas i Sundbyberg i ungefär en månad, och det finns redan internationellt intresse. I samband med Mikkellers ölfest i Tokyo i mitten av september kommer en liknande men mindre variant av utställningen finnas. Utställningen i Sundbyberg flyttas under hösten och kommer att visas i Manchester.

– Det känns extra roligt, det är en kille som inte alls jobbar med öl som varit intresserad. Jag är jätteglad att ölet blivit en naturlig del av andra kulturella uttryck, det är roligt när världar möts.

I samband med vernissagen kommer det också att finnas ett specialöl, och det vore förstås inte Omnipollo om det ölet inte stack ut en hel del.

– Det blir ett öl med självlysande jäst som bara finns då. Tanken är att det ska vara en del av själva utställningen, förklarar Grandin.

Han håller också på att avsluta en målning som kommer att vara till enbart för utställningen.

– Jag gör en fönstermålning, jag tänkte att det passar i en gammal kyrka.