Västerås vill prova gårdsförsäljning

Anna Hård af Segerstad (M) överraskades av att det fanns en majoritet för gårdsförsäljning i kommunstyrelsen i Västerås. Foto: Facebook.

Ska Västerås bli en försökskommun för gårdsförsäljning? Ja, i går sade kommunstyrelsen ja till det och såväl Socialdemokraterna som Miljöpartiet ställde sig bakom förslaget.

Frågan om gårdsförsäljning har följt med oss en längre tid nu, och i det så kallade januariavtalet på riksplanet slås det fast att frågan ska utredas under nästa år. Tidigare har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet sagt nej till detta.

Men vid kommunstyrelsesammanträdet i Västerås i går kväll hände något som bröt mot mönstret. Tre moderater hade lämnat in en motion om att göra Västerås till försökskommun för gårdsförsäljning av öl och vin och förslaget till beslut var från början att säga nej.

Men efter diskussioner under torsdagskvällen visade det sig att samtliga styrande partier i Västerås, S, Mp, L och C, ställde sig bakom motionen. Bara Vänsterpartiet röstade nej.

– Vi är mycket glada att s-styret ändrade sig och biföll vår motion. Vi vill på detta sätt låta småföretagare få möjlighet att producera och sälja sina alkoholprodukter där det produceras, säger Anna Hård af Segerstad, oppositionsråd och en av personerna bakom motionen.

Nästa steg blir ett beslut i kommunfullmäktige, troligen vid ett möte under nästa vecka. Blir det ett ja även där lär frågan tas till regeringen. Tidigare har bland annat Region Skåne röstat för att det området ska bli testområde för gårdsförsäljning, men än så länge har det inte godkänts av regeringen.

Oavsett slutresultatet var det ett trendbrott för förespråkarna av gårdsförsäljning att få med sig så många partier i frågan.