Efter 18 månader – äntligen Köpenhamn

Det är inte vaje dag som Mikkel Borg Bjergsö serverar ölen på Warpigs i Köpenhamn. Foto: Ronny Karlsson.

Vissa saker har vi klarat oss utan under pandemin, Andra har vi saknat en hel del. Under måndagen var det äntligen dags för ett besök i Köpenhamn igen.

 

Lika bra att ta det direkt, resan görs med frun och yngste sonen, så allt ska inte handla om öl. Men visst är det underbart att återigen kunna dricka öl i en av Europas bästa ölstäder.

Det var i början av februari 2020 som Mikkeller ordnade med sina nya festival för syrliga öl i Köpenhamn. Då var allt som vanligt och planen var att återkomma till MBCC i maj. Sedan kom pandemin och en hel värld förändrades.

Tre till fyra besök i Köpenhamn på ett år brukar det bli och nu hade det alltså gått 18 månader sedan sista besöket.

Hemma hade man laddat upp med bland annat ett covid-pass, men inresan till Köpenhamn var precis som vanligt. Vi behövdes inte ens visa upp en tågbiljett under resan från Malmö till den danska huvudstaden.

Efter incheckning på hotellet var det fokus på Vesterbro under det första besöket i Köpenhamn på 18 månader.

Det första stoppet gjordes på Bryggeriet Apollo, ett ställe som jag besökt vid nästan varje tillfälle i Köpenhamn de senaste 15 åren. Ölen är helt okej, bryggverket är sagolikt vackert med sina kopparkärl mitt i restaurangen och personalen är alltid trevlig.

Den här gången provades en belgisk dubbel som hade en skön balanserad efterbeska från saaz-humlen. Besöket blev extra trevligt av intervjun med bryggaren Magnus Rönnerup.

Opposite Optimist på Warpigs var en mycket bra NEIPA som även bjöd på en del beska.

Därefter blev det ett besök på Warpigs och en riktig god NEIPA med namnet Opposite Optimist i väntan på Mikkel Borg Bjergsö. Det var nämligen inplanerat en intervju och det blev en timmas mycket intressant snack om uppstarten, de snabba framgångarna men också om de tuffa 18 månader som varit under pandemin. En längre artikel kommer här på Beernews längre fram.

Efter intervju och fotografering bad jag Mikkel att välja ut sin favoritöl på Warpigs och valet föll på en gose gjord med vattenmelon. Ett gott val, då ölet både hade smak av frukten och bjöd på den balanserade sälta som man vill ha i en gose.

Bara ett par kvarter därifrån ligger Fermentoren och så klart blev det ett besök även där. När man kan inleda besöket med galopper av De La Senne Taras Boulba och Hill Farmstead Arthur så förstår ni att det här är ett ställe man inte gärna missar.

De La Senne Taras Boulba och Hill Farmstead Arthur. Sjukt bra öl på fat hos Fermentoren.

Inledningsvis var jag den enda gästen som satt inomhus, men jag gillar verkligen den miljön, och att dricka de två ölen medan man läser på om övriga 20 öl på fat är en fantastisk upplevelse.

När man sedan kan följa upp med galopper av Boon Kriek Selection och Lervig Perler For Svin så är man liksom i mål.

Då gör det inte så mycket att man gör ett nybörjarmisstag och försöker gå till Mikkeller Bar på Viktoriagade trots att det har stängt på måndagar.

Det här blev härliga timmar och det väntar tre dagar till i Köpenhamn. I dag blir det besök hos Nörrebro Bryghus och Baghaven, Och troligen fler ställen än så…