Dröm blev sann för hembryggaren Dave

Är du hembryggare och drömmer om att ta fram ett av världens bästa öl? Precis det hände Dave Strachan, som nu är allt mer sugen på att bli bryggare på heltid.

Det började med att Strachan vann en hembryggartävling i England. Det ledde till att han fick vara med och brygga öl med Siren och Omnipollo och den bryggningen genomfördes hos Dugges i Göteborg under hösten 2016.

Ölet var en porter med lönnsirap och vid det tillfället hade den inte något slutgiltigt namn. Men nu vet de flesta ölnördar vilket öl det handlar om. Namnet blev nämligen Lorelei och den fatlagrade versionen rankades nyligen som ett av världens 100 bästa öl under 2017 av ölsajten Ratebeer.

– Det är ganska galet och känns otroligt. Det var Henok som tog fram receptet från början, men därefter bollades det med oss andra, säger Strachan.

Besöket i Göteborg för bryggningen är fortfarande en av hans bästa öldagar, även om ingen då visste vilken succé som ölet skulle göra.

– Det var en otrolig erfarenhet för mig att träffa alla de här människorna och att vara med och brygga ölet, säger Strachan.

Erfarenheterna från Göteborg, och framgången för de båda varianterna av ölet, har faktiskt också påverkat hans egen ölkarriär. Han jobbar fortfarande som it-utvecklare och är hembryggare, men har tagit sig igenom en bryggarutbildning och funderar på mer studier.

Kanske är det som någonstans varit en dröm på väg att bli verklighet.

– Jag vill bli bryggare på heltid. Jag tänker inte satsa på eget bryggeri direkt, men vill gärna jobba på ett bryggeri. Jag bor ganska nära London och där finns väl snart 100 bryggerier. säger han.

Han har hållit kontakten med Darron Anley på Siren, som reste tillsammans med Dave till Göteborg, och han har en del mailkontakt med Henok Fentie på Omnipollo. Givetvis finns en dröm om att en dag få uppleva något liknande igen.

En riktig solskenshistoria alltså, med hembryggaren som varit med om att brygga ett öl som hyllas runt om i världen. Men det finns ett litet problem. Strachan har nämligen än så länge inte provat den fatlagrade varianten av Lorelei, och det är den som fått allra bäst betyg.

– Den vanliga varianten har jag köpt på flaska i London, men jag har inte hittat den fatlagrade. Givetvis vore det kul att prova den någon gång framöver.

Med lite tur kanske det kan lösas i maj, när Omnipollo ställer ut på Mikkellers stora ölfest i Köpenhamn. Dit har nämligen Strachan fixat med resa och biljett.