Drömjobbet – Per var en vecka på Cantillon

Bildspel

Bild 1 av 8

Per Karlsson hade en riktigt spännande vecka med Jean van Roy på Cantillon i Bryssel.

 

Vad kan vara bättre än att innan du ens startat ditt bryggeri få tillbringa en vecka hos Cantillon? Ja, förstås att redan vara inbjuden på nytt.

Så är det nämligen för Per Karlsson. Det var i våras som han tog kontakt med Jean van Roy på Cantillon och sade att han var intresserad av att besöka bryggeriet. Svaret var positivt och i förra veckan jobbade Per tillsammans med Jean och de andra på bryggeriet.

– Jean är verkligen grym. Han hade massor att göra men tog sig hela tiden tid att förklara saker och att svara på frågor, säger Karlsson.

Han tillbringade fem dagar på bryggeriet och fick vara en del av produktionen. Det blandades gueuze, flaskades och fatades öl. Och provades en del öl förstås.

– Han förklarade precis hur de gör när de blendar öl. Jag får nog säga att det här är min bästa ölupplevelse någonsin, det är inte var dag man står och blandar gueuze med Jean.

En sak som överraskade var att bryggeriet använde mindre avancerade maskiner än vad Per först trodde.

– Det var ganska enkelt och inte överdrivet med utrustning. De hade ett par pumpar och lite filter, mer behövdes inte. Jag hade tänkt att göra alla mina överföringar av öl syrefria i mitt bryggeri men det behövs inte alls. Det såg jag nu, säger Karlsson.

Han fick olika arbetsuppgifter på de olika dagarna, och fick ta ansvar för det han gjorde.

– Jag fick vara med och säga vad jag tyckte om de blends som gjordes. Och när jag fatade öl så visade dem mig och sedan litade de på att jag gjorde rätt.

Efter flaskningen fick han också vara med och bygga upp de väggar med flaskor som finns runt om i bryggeriet. Ett arbete som kändes lite lurigt till en början.

– Jag tog det ganska försiktigt, men de körde på i ett högt tempo. Jag ville ju inte ha sönder en massa flaskor,säger Karlsson.

Under veckan utvecklades en vänskap och och känslan av att det var en bra vecka var ömsesidig.

– Det verkade som att hela teamet gillade mig och det känns förstås jäkligt kul.

Det blev också tid till att prova en del öl, bland annat några specialare. Bland annat fanns en rökig lambic som verkligen erbjöd annorlunda smaker.

Vänskapen blev så stark att Per Karlsson räknar med att återvända till Bryssel och Cantillon. Han hoppas då förstås på att lära sig ännu mer om sin favoritstil inom öl.

– Jag ska försöka att åka dit i februari eller mars. Jag var mer än välkommen tillbaka. Det finns något lite mystiskt kring hela Cantillon, men nu vet jag att de bara är vanliga men väldigt bra människor, säger Karlsson.