Comeback för första sålda Dugges-ölen

Avenyn Ale var Mikael Dugge Engströms första sålda öl och på torsdag gör det ölet comeback hos Beefeater Inn. Foto: Montage.

På torsdag firar Beefeater Inn i Göteborg 30 år. Det uppmärksammas bland annat genom att Dugges allra första sålda öl har bryggts igen.

 

Det var alltså i juli 1991 som Beefeater Inn öppnade i Göteborg. Därefter har det passerat tusentals med öl på den puben, men ett öl som blivit speciellt både för Beefeater Inn och Dugges är Avenyn Ale.

– Mikael Engström kom in här till Lasse Ridell 2005 och sade att han skulle börja brygga öl, och Lasse sade att han kunde komma tillbaka när ölen var färdig, säger Pär Neij på Beefeater Inn.

Även Mikael Engström, grundaren av Dugges minns den första kontakten.

– Det är roligt att de vill ha det ölet igen, min allra första faktura, den med nummer 1, skickades till Beefeater Inn för ett fat med Avenyn Ale, säger Engström.

Beefeater räknar med att ha ett större firande längre fram, när alla restriktioner är borta. Man hade också planer på att ha ett nytt öl från ett Göteborgsbryggeri per månad, men så blev det inte i pandemitider.

– Vi ska se om vi kan få fram en winter ale eller något sådant till vintern, jag ska ta en kontakt med gillet, säger Neij.

Beefeater Inn startades av Lasse Ridell och längs vägen blev även Sven Jannesson delägare. För tre år sedan såldes baren till Rasta-gruppen.

– De sade direkt att de gillade baren och inte ville ändra på något och så har det blivit, säger Neij.

På torsdag blir det jubileumsfest på Beefeater Inn, och då blir det också nypremiär för Avenyn Ale.

– Jag får ju se till att ta mig dit och prova den, det ska bli kul, säger Engström.

Att världen i bland är liten bevisas av att Dugges i dag har sin egen bar Pils bara några meter från Beefeater Inn. Även där kommer Aveneyn Ale att serveras.