Brittiska restriktioner borta om två veckor

Snart kan de brittiska pubarna ha öppet som vanligt. Foto: Pixabay.

19 juli blir en stor dag för brittiska pubägare och pubbesökare. Då försvinner nämligen många av de restriktioner som gällt i landet.

 

Under lång tid var pubarna helt stängda på de brittiska öarna och när de fick öppna var det med restriktioner som innebar enbart sittande gäster, avstånd mellan gäster och förbud mot sång. Det sista har varit ett stort problem under fotbolls-EM när England har spelat.

Men nu ska restriktionerna försvinna.

Premiärminister Boris Johnson meddelade under måndagen att restriktionerna ska försvinna 19 juli om inget oförutsett inträffar.

Då försvinner kravet på avstånd mellan gäster och det går också att gå till en pub utan att bära ansiktsmask.

– Pandemin är inte alls över och kommer inte att vara över 19 juli. Men vi måste balansera de skador som restriktionerna innebär med viruset, sade Johnson bland annat vid en pressträff.

Beskedet sågs som mycket positivt på British Beer & Pub Association, BBPA.

– Om regeringen följer sin plan och lyfter restriktionerna 19 är det otroligt välkommet för vår bransch. En pint med öl kommer att smaka så mycket bättre 19 juli, säger Emma McClarkin på BBPA.

Den förändringen gör det också möjligt för de minsta pubarna i landet att öppna igen. De har hållits stängda då man inte haft utrymme nog för att följa de restriktioner som gällt.

– Över 2000 pubar hålls stängda, förhoppningsvis kan de öppna igen 19 juli.

McClarkin ser det också som självklart att hävda restriktioner bara är början på en lång resa tillbaka till ett normalläge.

– Efter 18 månader med påtvingade stängningar eller verksamhet med hårda restriktioner bör 19 juli markera starten för det jobb som väntar med att få branschen på fötter igen.