Nyheter

Så smakar dagens nya öl på Systembolaget

Här är en del av ölen som släpptes på Systembolaget i dag. Foto: Montage.

Dags för ölnyheter på Systembolaget mitt i sommaren. Vi hittade framför allt tre öl som vi verkligen gillade.

 

Vi gillade båda ölen från 3 Fonteinen den här gången och den som gillar spontanjäst öl bör köpa flaskor innan de tar slut. Dessutom gillade vi verkligen Brew By Numbers och deras Pale Ale som kändes smakrik och passar perfekt på sommaren.

Här är alla våra betyg.

3 Fonteinen Druif Dornfelder

750 ml, 349,10 kr, 9,0 %, Frukt och bärlambic

Sköna druvtoner, ölet är ganska vinöst och syran känns behaglig utan att ta överhanden, det här känns balanserat och ändå bjuds det på en hel del smaker. Mycket god öl.

3 Fonteinen Oude Geuze Golden Blend

750 ml, 299, 00 kr, 6,7 %, Gueuze

Härlig syra med gummitoner, fatlagring skapar sin karaktär på ölet och där finns grapefrukt, citrus och en lätt blommig ton. Komplext där fattonerna märks lite mer i eftersmaken och det syrliga ligger riktigt bra genom hela ölet. Mycket gott.

Allagash White

355 ml, 25,90 kr, 5,2 %, Witbier

Friskt med citrustoner, lime och en del brödtoner, en lätt kryddighet där det finns en del koriander. Ölet är välbalanserat utan att sticka ut och bli extremt. God öl.

Althaia Mascarat Black Rye IPA

330 ml, 39,90 kr, 7,2 %, Black IPA

Behagligt öl med chokladtoner och en behaglig beska som håller sig på en trivsam nivå. Beskan växer till sig en aning mot slutet och ölet blir aldrig så porterlikt som en del del black-IPA blir. God öl.

Badger Fursty Ferret

500 ml, 25,90 kr, 4,4 %, Engelsk pale ale och bitter

Maltdominerat öl till en början med brödiga toner och en touch av knäck, det fylls på med en del frukt och en försiktig beska. Amber ale är inte världens sexigaste ölstil men det här är okej.

Brew By Numbers N0 42 DDH Pale Ale

440 ml, 43,90 kr, 5,5%, Amerikansk pale ale

Friskt humligt med citrus och en del tropiska toner, ananasen kliver fram och tar mest plats. Där finns en behaglig beska genom hela ölet och det lyfter tillsammans med de tropiska tonerna. Mycket god öl.

Canediguerra Saison

330 ml, 28,80 kr, 6,4 %, Saison

Fruktigt med en hel del hötoner, där finns en del jäst och en lätt touch av citrongräs. Kanske lite för mycket åt det söta hållet för att nå toppbetyg, men en helt okej öl.

Horal Oude Geuze Mega Bland

750 ml, 159,00 kr, 7,0 %, Gueuze

Syrligt med citrustoner, en del lädertoner, det blir funkigt men också faktiskt lite tunt i smakerna. Inte alls dåligt, men här blir det svårt att mäta sig med 3 Foneteinen. Helt okej öl dock.

Nickelbrook ZAP Sour IPA

355 ml, 29,90 kr, 5,6 %, Övrig syrlig öl

Ölet släpptes inte under tisdagen.

Omaka Klunk

440 ml, 25,90 kr, 4,5 %, Engelsk pale ale & bitter

Maltigt med karamelltoner och en del fruktiga inslag, friskt men kanske lite tunn kropp. Det har sedan en försiktig behaglig beska i avslutning, där karamelltonerna också kommer tillbaka. Okej öl.

Sierra Nevada Hoptimum

355 ml, 39,90 kr, 10,6 %, Imperial/Dubbel IPA

Humligt och fylligt men också med en del spretighet. Humlen följer med genom ölet men där finns också en stabil maltbas och alkoholtonen följer med dig även efter att du svalt ölet. Sierra Nevada brukar vara bra på att göra starka humliga öl, men här blev det lite för mycket för mig.

Stone Viking Space Probe IPA

355 ml, 34,90 kr, 8,5 %, Imperial/Dubbel IPA

Friskt humligt med citrus och lätte tuggummitoner, en del hö och grapefrukt dyker upp och maltbasen håller sig i bakgrunden utan att försvinna helt. God öl.

Struise Black Damnation 03 Black Mess,

330 ml, 69,00 kr, 13,0 %, Imperial porter och stout

Åt det söta hållet med romtoner, choklad, trätoner på faten och en lätt fruktig ton, alkoholen lyser igenom en del, ölet har en fyllig och behaglig kropp och romrtonerna kommer tillbaka i eftersmaken. God öl.

Struise Black Damnation 04 Coffee Club

330 ml, 69,00 kr, 13,0 %, Imperial porter och stout

Rejält tungt med tydliga rökiga toner och en del del kaffe, där finns mörkchoklad och en alkoholton som inte stör alltför mycket. Gott men kanske inte det mest komplexa ölet jag druckit, det blir mycket fokus på just rök och kaffe.