Nyheter

Erik lyfter fram ett norrländskt bryggeri

Erik Frithiof svarar på våra sommarfrågor. Foto: Ronny Karlsson.

Erik Frithiof tycker att ett norrländskt bryggeri varit bäst i Sverige så här långt i år. Det och mer berättar han i vår sommarserie.

 

Frithiof jobbar på Hyllie Bryggeri, är en av grundarna till Great Swedish Beer Festival samt är ordförande i Sveriges Oberoende Småbryggerier. Här är alla hans svar på våra sommarfrågor.

1. Vilket svenskt bryggeri har imponerat mest på dig under året? Motivera.

– Svartbergets Fjällbryggeri går från klarhet till klarhet. Glutenfria Roma Pils är nog årets favorit än så länge och de jobbar riktigt bra med både Systembolaget och folköl. Inspirerande!

2. Tror du att svenskarna kommer att gå på krogen igen i samma utsträckning som före pandemin när restriktionerna är borta? Hur kommer kroglivet att se ut?

– Jag tycker redan det ser ut som att svenskarna gör det. Sommaren och uteserveringarna gör väl sitt, men när hösten kryper på så pallar vi inte restriktioner mer och snart är detta sjuka år ett minne blott. Allt kommer att bli bra.

3. Vad ska bli eller har varit det bästa med sommaren 2021?

– Svarar jag som representant för Hyllie Bryggeri så är det att vi är klara med bryggeribygget, har byggt upp lager med öl och släpper en collab med Mikkeller i augusti som dessutom går som husöl på Mikkellers barer i Malmö från och med juli. Det är vi väldigt stolta över. Vårt eget taproom snurrar på och juli blir förhoppningsvis en riktigt bra månad med after work, slappa lördagar och quiz-söndagar. Privat blir det en Åre-resa och en Paris-resa. Båda lär behövas för själen.

4. Vilka tre öl skulle du ta med dig till en öde ö?

– Hyllipan, vår västkust-IPA som bara blir bättre och bättre.

– Sour & Salt från Brekeriet, som alltid med på mina listor. Den är bra till precis allt.

– Till sist slänger vi in Mahrs aU, dricker en just nu och vore synd att vaska den. Men det är också en riktigt fin och simpel lager som håller vad den lovar.

5. Vilken är din favoritkombination när det gäller mat och öl?

– En framboise eller liknande spontanjöst/vildjäst öl med hallon tillsammans med en mörk chokladtårta av valfritt slag slår sällan fel. Det, eller rököl och surkål. Det blir en tvårätters helt enkelt.