Ändrad alkoholskatt viktigast för Erik 2023

Nu är året snart slut och som vanligt har vi bett ett antal bryggerier svara på en enkät. 

Först ut är Erik Frithiof på Hyllie Bryggeri som dessutom representerar Sveriges Oberoende Bryggerier och Great Swedish Beer Festival.

Vilket svenskt bryggeri har imponerat mest på dig under 2022? 

– Stockholm Brewing får nog min röst i år. De känns jävligt tighta rakt igenom, har en otroligt ödmjuk approach och deras fatlagrade öl blir bara bättre och bättre.

Vilken blir den viktigaste politiska frågan för bryggerier under 2023?

– Tveklöst differentierad alkoholskatt. Det finns ett momentum vid alkoholskattehöjningen, alla bryggerier behöver det nu mer än någonsin och dessutom finns det en majoritet i Riksdagen som stödjer det. Jag hoppas och tror att det finns med i vårbudgeten, om inte så kan vi nog fastställa att vår nya regering fullständigt skiter i oss. Kostnaden för staten är förhållandevis låg och det finns ingen i maktens korridorer som inte känner till det efter höstens mediala anstormning så nu är det bara en frågan om vilja. Men å andra sidan; den här regeringen har ju en särskild förmåga att göra folket besvikna.

Lågkonjunkturen är här och under hösten har en del bryggerier lagt ner sin verksamhet. Förändrar ni något under 2023 på grund av det ekonomiska läget?

– Vi förändrar en del, framför allt affärsutveckling åt olika håll, och satsning på en tydligare produktlinje.

Vilket blir det största projektet för ert bryggerier under 2023?

– Vårt största projekt under nästa år blir att ännu tydligare satsa på att bli hela Malmös bryggeri, både vad gäller vår egna besöksverksamhet och vår relation med krogbranschen i stan. Vi är en bra bit på vägen, men inte där helt än.

Vilken ölstil vill ni helst brygga mer av under 2023?

– Flest lageröl när hen dör vinner?

Kommer ert deltagande på ölfestivaler att förändras under 2023?

– Ja, vi har redan tagit ett beslut att inte delta på s.k. ”pay&play-mässor”, framförallt för att vi inte känner att det finns något ärligt intresse för vår bransch i dessa mässor. Vi kommer att åka på de mässor som vi antingen ser ett affärsmässigt värde i eller som drivs av genuina personer som bryr sig.

Nyfiken på vad de sa förra året? Du hittar alla svar här.  Och årets svar fyller vi på med här.

Är du bryggare och vill vara med i enkäten? Mejla oss.