Carolina satsar på svenskodlad humle

Bildspel

Bild 1 av 3

I en före detta paddock skapades det i fjol en provodling av humle och en del bär. Nu ska den satsningen skalas upp.

Allt fler humleodlingar dyker upp i Sverige. Till exempel satsas det på en kommersiell odling i Benareby utanför Mölnlycke.

Det är Carolina och Erik Råberg som efter att ha testat humleodling i ett år satsar på en kommersiell odling.

– Det blir första året, framtiden får utvisa hur stort det här ska bli, säger Carolina Råberg.

De flyttade till Benareby under senhösten 2015 och den före detta hästgården har nu fått en annan inriktning. Den tidigare paddocken på gården blev till en testodling under förra året. Förutom humle odlades det bland annat björnbär, fläder och amerikanska blåbär.

– Jag har alltid tyckt om att odla och eftersom vi brygger lite själva så kändes det spännande med humle, säger hon.

I dagsläget är Korngården i Skåne Sveriges största producent av humle.

Normalt tar det tre år innan en humleplanta, som kan bli upp till sju meter hög, växer ut fullt och ger skörd. Men i det här fallet blev det en del humle redan i sensomras för paret Råberg..

Nu ska verksamheten skalas upp. En dunge nära bostaden ska rensas från lite träd och där ska 200 humleplantor planteras i vår. Det är svensk humle som gäller och det blir 100 plantor av Korsta och 100 plantor av Hulla Norrgård (se fakta längre ned).

Vid full skörd ska de plantorna ge cirka 40 kilo torkad humle.

– Vi kommer inte alls att bli störst på det här, men går det bra kan det bli fler plantor. Vi hoppas kunna hitta ett eller ett par Göteborgsbryggerier att samarbeta med, säger Råberg.

I tider när lokalproducerat tilltalar allt fler lär detta vara en intressant satsning för såväl bryggerier som hembryggare. Flera andra humleprojekt är också på gång både i Göteborgstrakten och runt om i landet.

Det pågår också ett arbete med att bilda en organisation för Sveriges humleodlare.

– Jag är övertygad om att det kommer att bli mer och mer svensk humle, säger Carolina Råberg.

Fakta Korsta

Humlen kommer från Korsta By i Sundsvall och har anor tillbaka till 1700-talet. Humlen har en hög alfasyra och uppges ge en arom av citrus, grape och tropiska frukter. Smaken ger citrus, grape och grönt gräs.

Fakta Hulla Norrgård

En humle som kommer från Österåker nordost om Stockholm. Också en humle med hög alfasyra och en arom av citrus och kryddnejlika. Smaken uppges vara örtig och kryddig.