Bröd och öl samsas i klassiska lokaler

Bildspel

Bild 1 av 4

Kristina Christoffersson, vd för Nääs Fabriker, är glad över att ha Daniel Forsman på plats för bryggningen.

Gammalt bröd ska bli till öl och dravet ska bli till bröd. Det är hållbarhet i fokus när Nääs Fabriker nu satsar på sitt eget kombinerade bryggeri och bageri.

 

Nääs Fabriker ligger mellan Göteborg och Alingsås och var redan på 1800-talet en textilfabrik. I dag finns det hotell, konferenslokaler, kafé och restaurang i området, och där genomförs också en del olika utställningar.

Men nu tar man nästa steg i utvecklingen då man skapat en bageri och bryggeri med namnet Bröd & Malt.

– Idén om att ha ett bryggeri här växte fram för ganska länge sedan, miljön passar och vi har många gäster i hotellet och restaurangen. Dessutom fanns det utrymme för att göra något eget, säger Magnus Andersson, som är ansvarig för satsningen.

Lokalen där det nu bryggs och bakas var ett färgeri en gång i tiden. Planen är att låta gammalt bröd finnas med i bryggningarna och dravet ska bli till bröd i samma lokal.

– Vi ska även ha ett taproom här, på kvällarna kan vi använda ugnarna till att göra pizza och så blir det på helgerna, säger Andersson.

Under den första bryggningen var det Daniel Forsman från Odd Island som höll i trådarna. Så ska det fortsätta ett tag till.

– Daniel blir den som brygger. Jag brygger hemma på hobbybasis och jag vill vara med och lära mig mer, säger Andersson.

Bryggverket är på 200 liter och det ska tas fram fyra stycken öl i ett första läge.

– Recykling Pale Ale

– Rewind NEIPA

– Evighetsstout

– Tur och Retur lager

Målet är att ha öppet året runt, men med mer generösa tider under sommaren. På övervåningen finns dessutom plats för ölprovningar som kan bokas till exempel av de hotell- och konferensgäster som brukar vara på plats.

På sikt ska man även försöka att samarbeta med närliggade bryggerier och Wättle Brygghus har redan kontaktats. Premiär för de första ölen blir det om några veckor när de jäst färdigt.