Ekonomin viktig om Daniel ska på festival

Daniel Forsman på Odd Island.

Ska man åka festival, så ska den åtminstone gå plus minus noll, tycker Daniel Forsman på Odd Island i vår sommarenkät.

Vilket är det bästa svenska öl du druckit under 2022 hittills? Vad var så bra med ölet?

– Vi river av plåstret direkt. Bästa svenska svenska ölet som druckits i år är ju givetvis jättesvårt att svara på. Pickla, Södermalmspilsner, vår egen Västkustpilsner är alla väldigt bra. Bäst av alla är dock Evigheten. En stout gjord på Bröd&Malt på Nääs fabriker. Stouten är gjord med bland annat egenproducerad honung och kaffe från rosteriet i Jonsered. Kommer som fatlagrad om ett år.

Under hösten kan det komma ett slutgiltigt beslut om gårdsförsäljning av öl i Sverige. Hur tror du att det hela slutar?

– Gårdsförsäljning. Suck. Detta känns som en följetong utan slut. Hem till gården i svensk alkoholpolitik. Förslaget som ligger nu är ju spot on för oss, men jag diggar inte orättvisor, så SOB:s remissvar kommer göra rättvisa till förslaget. Problemet är väl att det då röstas ned.

Ölfestivaler har först kämpat med pandemin och nu väntar en lågkonjunktur. Hur tror du att festivalerna utvecklas/förändras de kommande åren?

– Festivaler kommer nog på sikt att ändra på sig. Jag tror att de flesta bryggerier vill gärna kunna i alla fall gå plus minus noll på en ölmässa. Resa, hotellnätter och så vidare betalar man gärna för om det kan gå ihop sig med en försäljning. David Bustad (Bustad Brewing Co.) har fattat konceptet. Betala bra för ölen och ta bra hand om bryggerierna som kommer. Han är f*n bäst!

Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet? Varför är det så?

– Svenska bryggerier som förtjänar mer uppmärksamhet? Jag säger alla som producerar mindre än sex miljoner liter om om året. Ingen nämnd, ingen glömd. Skall jag nämna någon, så är det Barlind, Bustad och Bröd&Malt.

Du får en helkväll med öl och mat betald för dig och en kändis. Vart går du och vem tar du med dig?

– En helkväll? Jag skulle utan tvekan bara välja mina kollegor Daniel, Peter, Jesper och våra bryggare Philip och Thomas. Väldigt sällan nuförtiden som vi alla ses och vi har väldigt roligt ihop. Kändis med? Vi känner tillräckligt många, det räcker med oss.

Vilken ölstil dricker du helst just nu och varför?

– Nu dricker jag helst torr porter. Mörk öl är underskattat på sommaren. Lager och IPA går väl ner, men kanske max tio–tolv om dagen. Sen vill man ha riktig öl. 😍👊