Nytt svenskt pris för bryggare och ölbarer

Erik Frithiof och Glenn Pålsson på Great Swedish Beer Festival ska tillsammans med Svenska Öfrämjandet och Sveriges Oberoende Bryggerier dela ut Great Swedish Beer Awards i höst. Foto: Ronny Karlsson

Till hösten delas för första gången tre nya priser ut i ölbranschen, och det handlar inte bara om bryggare.

Dagen innan Great Swedish Beer Festival i slutet av oktober delas Great Swedish Beer Awards ut till förtjänta mottagare för första gången. Det handlar om priser för årets bryggeri, årets ölbar samt årets kulturbärare.

Det är Great Swedish Beer Festival (GSBF), Svenska Ölfrämjandet och Sveriges Oberoende Bryggerier som står bakom de nya priserna.

– Johan Håkansson på Sveriges Oberoende Bryggerier kom på idén, sen hade Svenska Ölfrämjandet samma tanke och även jag och Glenn Pålsson hade snackat om ett pris för årets ölbar, det är ju festivalens förlängda arm under resten av året, säger Erik Frithiof, som förutom att arrangera GSBF även är ordförande för Sveriges Oberoende Bryggerier.

– Så alla tre har haft tanken och nu fick vi ihop det tillsammans. Vi tror att de tre organisationerna är ganska starka tillsammans, så det finns lite tyngd bakom priserna.

Det är folket som ska få rösta om vilka som ska utses. Först genom att nominera olika kandidater till priserna, sen genom att rösta på ett urval av sju per pris som en jury valt ut bland förslagen.

I mitten av augusti öppnas nomineringen på en webbsida för ändamålet och Beernews kommer att återkomma då med adressen.

I dag finns redan ett pris, årets ölutvecklare, som Frithiof själv fått med GSBF, men han tycker inte att det räcker till.

– Årets ölutvecklare i alla ära, men det är ett bryggeri (Carlsberg) som står bakom. Det kan bli felriktat i vissas ögon. Det här priset är något som ska uppmuntra den lilla oberoende bryggeribranschen, säger han.