Björn vill sälja sin hembryggarbutik

Björn Holgersson vill fokusera på sitt bryggeri och därmed är hans hembryggarbutik till salu. Foto: Privat.

Att driva både bryggeri och hembryggningsbutik tar för mycket tid. Nu vill Björn Holgersson sälja sin butik.

Sveriges hembryggningsbutiker hade fullt upp under förra året i och med de stora permitteringarna runt om i landet. När folk kunde jobba hemifrån fanns också mer tid för tidskrävande hobbies som hembryggning.

För Björn Holgersson som driver Bryggbutiken i Sösdala i Skåne  blev det fruktade året med covid något annat än han räknat med.

– Vi blev fullkomligt tagna på sängen. När permitteringarna kom under våren sköt försäljningen i höjden och april blev en av Bryggbutikens bästa månader någonsin.

Samtidigt var våren 2020 nattsvart för Häxkitteln som fram tills dess i huvudsak sålt till restauranger och via ölfestivaler.

– I Häxkitteln började vi ställa om till produktion för Systembolaget i mitten av sommaren samtidigt som butiken fortsatte gå bra under juni och juli som normalt är lågsäsong, säger Björn Holgersson.

Under hösten började ölet rulla ut till Systembolaget och Björn tvingades lägga mer tid på Häxkitteln och mindre på Bryggbutiken. Det blev svårt att hänga med de andra butikerna i Sverige som också fått luft under vingarna i pandemin. Med dagarna i butiken och nätterna i bryggeriet sade kroppen ifrån och han insåg att det skulle bli omöjligt att hinna med både butiken och bryggeriet.

– Jag ville nog till en början inte riktigt inse vart det barkade. Bryggbutiken har varit hela mitt liv i sex år och många av stamkunderna har blivit vänner jag umgås med privat. Samtidigt gör ju detta att jag kan blicka framåt för Häxkitteln, säger Björn Holgersson.

Nu ska alltså Bryggbutiken säljas och nuvarande lokal kommer att tas över av Häxkitteln och själva företaget Bryggbutiken Sösdala AB med webshop och varulager kommer att läggas ut till försäljning.

Vem tror du kommer vilja köpa Bryggbutiken?

– Jag tänker mig att någon som är lika passionerad hembryggare som jag vill ta över men kanske inte vill ta den långa resan jag gjort med att bygga kundregister och hitta leverantörer.

Har du någon spekulant redan?

– Nej, få vet om att jag tänkt sälja. Vi får väl se om någon är intresserad, säger Björn Holgersson