Häxkitteln vill satsa sig ur pandemikrisen

Skånska Häxkitteln har drabbats hårt av covid, men ska nu satsa sig ur krisen. För att lyckas med det söker bryggeriet finansiärer.

Björn Holgersson på Häxkitteln vill ta nästa steg nu med bryggeriet. Men flytten i höstas kostade en hel del och det behövs nya pengar för att klara det. Därför satsar han på crowd funding.

– Det handlar om företagets framtid. Vi har ganska små kostnader, äger all utrustning och har jättelåg hyra. Vi går med vinst, problemet är bara att vi måste få upp omsättningen för att komma upp på nästa nivå, säger Björn.

Målet för Häxkittelns crowd funding är 80000 kronor. Pengar som ska betala för både uppgradering av bryggeriet och ett taproom.

– Vi ser ett taproom som framtiden. Det är enda sättet att komma förbi krogavtal och bryggerilån, säger Björn, som har egna erfarenheter av dessa.

– Jag var inne på en krog i Hässleholm i december och sa att jag kunde sätta dit en kran och betala för allt. Men han hade avtal med AB Inbev och fick inte göra det, han ville sälja min öl i en kyl under bardisken. Men det är helt ointressant att ha min öl som en noveltyöl för att han ska kunna sälja mer Budweiser.

Just nu håller Björn på att bygga ett nytt bryggverk på 1200 liter som ska ersätta det befintliga på 400 liter och pengarna från insamlingen ska hjälpa till att betala kringutrustning som pumpar.

De som väljer att bidra med pengar ska tackas så att det syns.

– Vi sätter upp en enorm tackvägg på bryggeriets gavel där alla som ger pengar får sina namn, berättar Björn.

Han ser insamlingen som ett första steg där han som ensam ägare också kan tänka sig att ta in fler delägare i nästa steg.

– Jag har funderat på det, men om jag ska ta in fler delägare så vill jag att de ska vara aktiva och att de ska dela mina drömmar om företaget. Inte bara nån med en påse pengar som ska ha avkastning nåt år senare.

– Tar du in delägare så är det definitivt och då måste det vara rätt från början, annars kan allt arbete man lagt ner göras ogjort. Jag har kompisar som tagit in oengagerade delägare och det slutade med konkurs.