Fuller’s bryggmästare gav Häxkitteln tipset

Om det inte varit för Fuller’s förre bryggmästare David Heath hade skånska Häxkittelns öl sett annorlunda ut idag. Det var han som övertalade Björn Holgersson att testa nåt nytt: kveikjäst.

Björn Holgersson driver sen 2018 bryggeriet Häxkitteln i sitt företag The Odd House Brewing Company. Fram tills i oktober i år huserade bryggeriet i ett gammalt mejeri i Sösdala, och hade ett varumärke till, Sösdala Andelsmejeri.

Nu när bryggeriet flyttat därifrån känns varumärket inte längre relevant.

– Varumärket upphör men vi kommer att ha kvar vår Sösdala lager, men det blir under Häxkitteln. Det var inte tänkt så från början, men det var inte tänkt att vi skulle flytta heller, säger Björn, som ändå inte låter allt för besviken.

– Vi är fortfarande i Sösdala, men nu har vi mer ändamålsenliga lokaler. Den gamla lokalen klarade inte brandskyddsföreskrifterna och hyresvärden ville inte åtgärda det.

Frågan aktualiserades i och med att han nu har en anställd på bryggeriet, även om han själv inte jobbar heltid där.

– Det är en grej om det bara är jag som jobbar där, men när man har en anställd så har man arbetsgivaransvar och då fungerar det inte om man inte följer reglerna.

Nu sitter de i en lokal som är dubbelt så stor som den gamla. 800 kvadrat är fastigheten på, men i två våningar och just nu används bara halva ytan.

Det finns två saker som gör att Häxkitteln sticker ut från mängden. Det ena är naturtro.

– All vår öl har det temat. Det kan vara fornnordisk myt, men även andra former av naturtro runt om i världen. Om du kollar så ser du att de är ganska lika. Vi har en åskgud i Tor, motsvarande finns på Bali och hos ursprungsbefolkningen i USA hittar du något liknande.

Det andra är kveik. I dag har många bryggerier experiementerat med den norska snabbjäsande jästen, men Häxkitteln började innan det blev trendigt.

– David Heath, som varit bryggmästare på Fuller’s, jobbade på en leverantör av bryggverk för hembryggare och han ringde mig när jag hade hembryggarbutiken. Men i stället för att prata om Grainfather talade han om den här fantastiska jästen i två timmar. Han sa ”du måste prova den, det är skitballt”.

Björn lyssnade på Heaths uppmaning, gick med i nån ”skum grupp för norrmän som bytte jäst”, och lyckades få hem ett prov.

– Alla kveikstammar är blandningar och jag labbade och lyckades få fram nån som jag tyckte var lyckad. Tyvärr blev den inte så populär.

Så idag använder Björn nästan bara fabriksjäst, även om det finns andra anledningar till det också.

– Det blir inte rationellt att hålla på att odla upp jästen mellan batcherna. Det enda öl som använder min egen jäst är Jotun, berättar Björn.

I samband med flytten ser Häxkitteln också över produktionen. Det gamla bryggverket på 400 liter ska bytas ut mot ett på 1200 liter.

– Förhoppningsvis ska det nya bryggverket vara i drift i vår.

Därefter finns det även andra planer.

– Vi håller på att jobba på en idé om att ha en bryggpub i vår nya lokal, säger Björn innan han måste springa in på ett möte.