Bryggbutik i Skåne har blivit bryggeri

Björn Holgersson satsar på ett bryggeri i sin butik. Foto: Ronny Karlsson.

Det började med en bryggbutik. Men nu satsar Björn Holgersson även på sitt eget bryggeri och planen är att expandera.

Det är i Sösdala utanför Hässleholm som satsningen görs. Bryggbutiken i Sösdala känner de flesta ölintresserade skåningar till och det är i samma lokal som bryggeriet Häxkitteln finns.

– Jag har funderat på det här jättelänge och nu var det dags, säger Holgersson.

Han hämtade inspiration från Alla Dougan, som startade Lilla Ölfabriken och var lite av pionjär inom bryggningen i Skåne. Dougan driver en restaurang numera och där bryggdes det ett öl av de båda.

– Det fick positiv respons och jag hade ju alla pappren för tillstånd liggande på skrivbordet. Då bestämde jag mig för att skicka in dom, säger Holgersson.

Premiären hade han på Hoppapalooza i somras och sedan har det rullat på i liten skala. Cirka 60 liter brygger han vid varje tillfälle.

– Jag har gjort starköl till lokala restauranger och folköl till en del butiker. Men det är i liten skala och det här ska vara ett långsamt projekt, säger han.

En expansion är ändå på gång. Hemma i trädgården står det inköpta mjölktankar som ska byggas om till ett bryggverk.

– Det ska bli ett bryggverk på 350 liter och planen är att då brygga cirka 1000 liter per månad.

Utrustning ska placeras i bryggeributiken, där det finns plats även för denna verksamhet.

– Ungefär halva ytan är är lager och ett kök där jag hållit kurser. Nu ska den delen byggas om.

Inledningsvis fokuserar han på fyra olika basöl. En dark mild i lättölsvariant ska säljas till butiker och till restauranger ska det finnas en farmhouse ale med kvejkjäst och två india pale ales.

– Det kommer att bli lite säsongsöl också. Jag vill hitta min egen stil och ändå göra öl som tilltalar många. Jag vill göra ganska snälla öl, de ska inte vara för mycket ”in your face”, säger han.