Iwers besviken på Baylans brist på svar

Peter Iwers är besviken på Ibrahim Baylans brist på svar. Foto: Montage.

Nyligen debatterades stödet till restauranger i riskdagen. Men krögaren Peter Iwers är rejält besviken på näringsminister Ibrahim Baylans svar.

Den socialdemokratiske ministern fick flera chanser att prata om stöd, eller brist på stöd till restaurangbranschen, där över 50 000 jobb försvunnit under pandemin.

Men trots flera frågor från oppositionspolitiker gav inte Baylan speciallt tydliga besked. Det har fått Peter Iwers, delägare i såväl restaurangen 2112 som bryggeriet Odd Island att reagera starkt.

”Han pratar om att betala ut stödpengar i förväg är att göda organiserad brottslighet – trots att endast 30 ärenden har polisanmälts av 100 000 utbetalade stöd.

Är det inte beklämmande och ganska obehagligt att Sveriges näringsminister Ibrahim Baylan inte vill svara på de viktiga och korrekta frågor som Hans Rothenberg och David Josefsson ställer till honom? Att han mer eller mindre anklagar branschen för att göda den organiserade brottsligheten?”, frågar sig Iwers i ett debattinlägg i Göteborgs- Posten.

Baylan sade i debatten bland annat att han är nöjd med dagens stöd, trots att många krögare vittnar om att stöden inte är anpassade för företaget med många deltidsarbetare eller anställda med arbete på kvällar och helger. Ministern menade också att det var rätt att stöden tar lite tid så att man kan kontrollera att företagen som får pengarna inte är inblandade i organiserad brottslighet.

Iwers saknar också fakta för beslutet att stoppa servering av alkohol efter 20.00, och inte heller där kom det några tydliga svar under debatten.

”Är det inte hemskt att se hur han negligerar frågan om 200 000 jobb och inte vill svara på var underlaget är för näringsförbudet efter klockan 20?

Arbeta tillsammans säger Baylan. Var är då den dialog vi inom restaurang, hotell och besöksnäringen har sökt sedan start?”, skriver Iwers.

Här kan du se hela debatten från förra veckan.