Nytt bryggeri ska både baka och brygga

Nääs Fabriker startar bryggeriverksamhet. Foto: Kim Svensson

Det håller på att växa fram ett nytt bryggeri i historiska lokaler mellan Alingsås och Floda. Inom ett par månader ska öl bryggas vid Nääs Fabriker.

Redan på 1800-talet öppnade ett bomullsspinneri i Nääs Fabriker och sedan dess har det varit en rad verksamheter på platsen, men nu är det alltså dags för ett bryggeri. Men Bröd & Malt, som bryggeriet ska heta, är inte bara ett bryggeri. Tanken är såväl stenugnsbakat bröd och hantverksöl ska produceras.

– Vi tror på det närproducerade och det cirkulära konceptet ligger helt i linje med vår strävan att minska vårt matsvinn. Tanken bygger på att ta tillvara på allt som blir över och skapa ett konstant utbyte av både smaker och råvaror. En tanke alldeles för god för att inte genomföra, säger Kristina Christofferson, VD på Nääs Fabriker i ett pressmeddelande.

Utöver öl ser man även möjligheter att tillverka cider och must framöver och för den som vill smaka på produkterna kommer det att finnas försäljning på plats samt även ett taproom.

– Vi är otroligt förväntansfulla och ser verkligen fram emot öppningen i vår. Bröd & Malt blir ett fantastiskt inslag till både området i stort samt till vår egen restaurangverksamhet. Det finns en lång och gedigen historia här på Nääs Fabriker, detta blir början på en ny sådan, säger Magnus Andersson, Food & Beverage Manager på Nääs Fabriker.