Tupp Bryggeri satsar på svagare öl

Måns Ottosson på Tupp Bryggeri. Foto: Privat

Tupp Bryggeri håller nu på att starta upp i Kålltorp, Göteborg. Affärsidén är lite annorlunda: Prenumeration på folköl.

Det handlar alltså om folköl av den svagare typen, det vill säga 2,8 volymprocent. Anledningen är att man inte har möjlighet att ha ett skatteupplag.

– Vi ser att det finns en stor marknad för produkter med en låg alkoholhalt, så vi börjar där. Sen får vi se om vi tar det vidare och brygger starkare öl sen, säger Måns Backlund som är en av grundarna tillsammans med Laura Hunter, Lisa Jörlén och barndomskamraten Måns Ottosson.

Just nu testbrygger man olika öl på ett bryggverk som klarar 150 liter. På plats finns även ett par trycktankar på drygt 130 liter vardera. Bryggeriet finns i Måns Ottosons källare i Kolltorp. Det hela sker på hobbynivå och det är alltså inga stora mängder som kommer att produceras.

– Det är svårt att säga hur mycket det blir – jag har inte en aning. Vi blir glada om vi säljer allt vi producerar bara.

Måns Backlund berättar att de kommer att satsa på ett antal olika öltyper som sedan förhoppningsvis ska kunna säljas i fyr- eller sexpack till konsumenter månadsvis.

– Sen ska vi ta kontakt med lokala livsmedelshandlare som kanske vill ta in lite folköl.

Tanken är också att man ska ha en del lokala ingredienser i ölen.

– Vi ska testa lite med granskott när de kommer och jag gjorde en god nypon-IPA för nåt år sen. Vi tar lite allt möjligt så att vi får en lokal koppling.

Redan för ett år sedan hade Måns Backlund en svag stout klar, även om det inte riktigt var meningen:

– Jag gjorde en stout hemma som landade på 2,6 procent på grund av ett misslyckande. Den var med havremjölk och blev faktiskt ganska fyllig och god, även om den inte får samma tryck med så lite alkohol. Men man kan inte jämföra alkoholsvaga öl med starka. Det här är törstsläckare eller måltidsdryck.