Nu ska Fermenterarna bli göteborgare

Nu ska Anna Claesson och Niclas Aronsson bli Göteborgare. Bostad är redan fixad. Foto: Privat.

Fermenterarna lämnar Strömstad och flyttar bryggeriet till Göteborg. Lindholmen på Hisingen blir den nya adressen.

Fermenterarna har funnits i Strömstad sedan starten, men egentligen har vare sig Anna Claesson eller Niclas Aronsson någon koppling till staden och ur bryggeriets perspektiv har den inte varit ultimat. Marknaden för hantverksöl är liten lokalt.

– Krögarna är inte det minsta intresserade av att köpa vår öl. Det är tråkigt när vi har lagt så mycket kraft och vilja på det här och känner att det ändå inte finns nån lokal anknytning. Jag vill inte säga att jag är bitter, men jag är ledsen. Jag föreställer mig att det blir en annan känsla i Göteborg, där känns det som att vi redan har en tillhörighet, säger Anna Claesson.

Anna Claesson är glad över att flytta både sig själv och bryggeriet till Göteborg.

Att det skulle bli Göteborg var inte självklart. Paret tittade även på andra orter som Karlstad och Örebro, men Anna säger att det alltid varit Göteborg som de dragits till så de landade i det beslutet till slut. Att det inte skulle bli en mindre ort igen var ett lätt beslut.

– Det beror på Systembolagsreglerna. Våra butiker här står helt stilla – vi säljer ingenting nu när det inte finns nån norsk turism. Folk i små städer är inte så intresserade av vår typ av öl, säger Anna.

– Det är superskönt att vi har tagit beslutet nu. Vi har planerat att köpa ett nytt bryggverk länge och då hade vi varit tvungna att bygga om här – nu storsatsar vi genom att flytta i stället.

De nya lokalerna ligger när vattnet på Anders Carlssons gata i Lindholmen. Och enligt Anna är en hållplats för färjorna som går mellan fastlandet och Hisingen på gång, så med tiden blir det smidigt att ta sig dit även från fastlandssidan utan att behöva åka omvägar med buss.

– De nya lokalerna är 400 kvadratmeter, ungefär lika stora som våra gamla, men nu finns en övervåning som vi hoppas kunna utnyttja också och när tiden är rätt är planen att ha ett taproom där och produktionen i bottenvåningen, säger Anna och tillägger att på sikt hoppas de kunna ha en restaurang där med.

Utrustningen följer med från Strömstad till Göteborg. Även om planen är att investera i ett nytt bryggverk vet de ännu inte om de hinner få fart på det innan flytten är klar. Och exakt när det sker vet de inte riktigt än.

– Vi flyttar i augusti, men sen får vi se. Vi har kvar lokalen i Strömstad året ut, det beror lite på hur det klaffar med produktionen.