Bättre och snabbare krogstöd på gång

Det ser ut att bli snabbare utbetalningar av de krisstöd som finns för krogbranschen framöver. Foto: Ronny Karlsson.

Snabbare utbetalningar och ett omställningstöd där även löner ingår. Det menar Moderaterna nu att man har en riksdagsmajoritet för.

 

Det var under torsdagseftermiddagen som partiets ekonomiskpolitiska talesperson, Elisabeth Svantesson, i sociala media berättade det ska finnas en riksdagsmajoritet för en förändring av de krisstöd som ifrågasatts av många krögare.

Här är de tre förändringarna:

– Ett mer generöst omställningsstöd där lönekostnad ingår för företag som inte vill eller kan nyttja korttidspermitteringstödet. Det blir mer träffsäkert för de företag som drabbats värst under pandemin.

– Snabbare utbetalningar av krisstöd genom att införa en fyraveckors-garanti. Inom fyra veckor ska företag som lämnat in en komplett ansökan fått ett beslut.

– Stoppa kriminella från att komma åt skattebetalarnas pengar genom kraftigt höjda straff för medvetet fusk med coronastöd.

Regeringen ska nu få i uppdrag av riksdagen att genomföra dessa förändringar. Branschorganisationen Visita jublar över beskedet.

– Över 52 000 personer har förlorat sitt jobb inom besöksnäringen, 65 procent av dem under 26 år. Om företagen överlever och kan anställa igen är avgörande såväl för enskilda människor som för de skatteintäkter näringen bidrar med, skriver man i en kommentar i sina sociala media.

Det är fortfarande oklart när dessa förslag kan finnas färdiga, och när de kan bli verklighet.

Protesterna har varit många under det senaste året när det gäller stöden i pandemitider, och hur de inte har varit anpassade för branscher med många deltidsarbetande och med scheman som täcker kvällar och helger.