Svensk näthandel för hela EU – utom Sverige

Alkoholgranskningsmannen Mattias Grundström tror att domen mot Vivino kan få stora konsekvenser för svenska alkoholpolitik. Foto: Montage.

Utländska bryggerier kan via en webbshop marknadsföra och sälja sina öl till svenska konsumenter. Men svenska bryggerier kan inte det. Det blir resultatet om domen mot Vivino står fast.

 

Det var under torsdagen som Patent- och marknadsdomstolens dom i tvisten mellan Systembolaget och Vivino presenterades. Där slår man fast att Vivino, som är ett danskt företag, har rätt att sälja och marknadsföra alkoholhaltiga drycker till svenska kunder.

Anledningen är att man är ett utländskt företag och därför ska förhålla sig till de lager som gäller i hemlandet.

Om domen står sig, den kan fortfarande överklagas, innebär det i praktiken att alla bryggerier och nätbutiker i EU-länder kan marknadsföra och sälja öl via nätet till svenska konsumenter. De enda som inte har den rätten mot svenska kunder är de svenska bryggerierna.

– Det verkar onekligen bli så om man läser domen. En e-handlare i andra EU-länder har enligt domen rätt att sälja sina varor till Sverige. Det blir ett helt nytt läge för svenska producenter, det är klart att det blir konstigt, säger Alkoholgranskningsmannen Mattias Grundström efter att ha läst domen.

Han ser domen som ganska logisk, trots att domen mot Winefinder i höstas var till Systembolagets fördel.

– Då kunde man peka på att Winefinder hade svenska kopplingar, Vivino är ett danskt företag och då gäller danska regler.

Grundström är helt övertygad om att Systembolaget kommer att överklaga domen, precis som Winefinder överklagade den dom som föll i höstas.

Om domen står sig innebär det alltså att bryggerier som danska Mikkeller, belgiska Cantillon och holländska De Molen kan sälja öl helt lagligt online till svenska kunder från sina webbutiker, samtidigt som de svenska bryggerier nekas den möjligheten.

Enda sättet att få bort den snedvridningen är att ha samma regler i hela EU, och då är det förstås troligare att Sverige får ändra sig, än att hela övriga EU ändrar sig.

– Systembolaget har anledning att vara oroliga säger Grundström.