Systembolagets tvist tas upp på nytt

Alex Tengvall ser fram emot en ny rättslig prövning för Winefinder i målet mot Systembolaget. Foto: Montage/Pressbild.

Systembolaget vann första ronden. Men nu står det klart att tvisten med Winefinder tas upp även i Patent- och marknadsöverdomstolen.

Det var i fjol som domen kom efter at Systembolaget stämt nätföretaget Winefinder. Man menade att Winefinders försäljning av viner online till svenskar var att betrakta som detaljhandel och den första instansen gick på Systembolagets linje.

– Patent- och marknadsdomstolen har bedömt att Winefinder AB:s och det danska bolaget Winefinder ApS verksamhet innebär detaljhandel med alkoholdrycker i Sverige, sade rådmannen Ylva Aversten i en kommentar till den domen.

Men Winefinder överklagade direkt till den högre instansen, Patent- och marknadsöverdomstolen, och där tänker man ta upp ärendet.

Det välkomnas förstås av Winefinders styrelseordförande Alex Tengvall.

– Det här var ett förväntat beslut, men vi är naturligtvis glada över att frågan prövas i en högre instans. Det här är en så principiellt viktig fråga som inte bara berör Winefinder utan alla europeiska företag som handlar med kvalitetsviner på nätet. Men det handlar inte bara om vin – det handlar ytterst om den fria handeln med varor inom EU, säger han till sajten Ehandel.

Winefinder kan fortsätta sin verksamhet där man säljer vin och öl online så länge ärendet inte är juridiskt avslutat. Det finns möjlighet att driva ett sådant här ärende ända till EU-nivå.

Det finns i dag inga uppgifter om när ärendet ska tas upp i den högre instansen.